Zupa dyniowa to bez wątpienia jedna z najzdrowszych zup. Smakuje tak jakby zawierała mięso, nawet jeśli przygotowana jest na bulionie warzywnym. Warto podawać ją z czymś chrupkim - ziarnkami dyni, słonecznika albo ze świeżym, pełnoziarnistym chlebem.
Składniki:
- 500 g dyni
- ½ litra bulionu warzywnego
- łyżeczka oliwy z oliwek
- łyżeczka masła
- 1 cebula
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- ½ pęczka koperku
Przygotowanie:
Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie z oliwek. Dynię obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Warzywa smażyć około 6 minut, następnie zalać bulionem warzywnym, dodać łyżeczkę masła i przyprawić do smaku – gotować 15 minut. Po 15 minutach gotowania zupę przelać do robota kuchennego i zmiksować. Tuż przed podaniem poszatkować koperek i wymieszać go z zupą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz