wtorek, 30 października 2012

Zupa dyniowa z koperkiem

Zupa dyniowa to bez wątpienia jedna z najzdrowszych zup. Smakuje tak jakby zawierała mięso, nawet jeśli przygotowana jest na bulionie warzywnym. Warto podawać ją z czymś chrupkim - ziarnkami dyni, słonecznika albo ze świeżym, pełnoziarnistym chlebem.



Składniki:

  • 500 g dyni
  • ½ litra bulionu warzywnego
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • łyżeczka masła
  • 1 cebula
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • ½ pęczka koperku


Przygotowanie: 

Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie z oliwek. Dynię obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Warzywa smażyć około 6 minut, następnie zalać bulionem warzywnym, dodać łyżeczkę masła i przyprawić do smaku – gotować 15 minut. Po 15 minutach gotowania zupę przelać do robota kuchennego i zmiksować. Tuż przed podaniem poszatkować koperek i wymieszać go z zupą.


Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...