Gazapacho to zupa warzywna rodem z gorącej Andaluzjii. Podaje się ją na zimno i przyrządza bez gotowania – innymi słowy to taki hiszpański chłodnik. Istnieje wiele odmian gazapacho, jednak bez wątpienia najpopularniejszą odmiana zupy to ta na bazie słodkich, dojrzałych pomidorów.
Składniki (można je urozmaicać, modyfikować)
- 1 kg dojrzałych pomidorów
 - 2 małe ogórki gruntowe
 - 1/3 papryki
 - ½ niedużej cebuli
 - 2 łyżki octu winnego
 - 1 łyżeczka soku z cytryny
 - 1 kromka chleba pszennego rozmoczona w wodzie
 - 3 łyżki oliwy z oliwek
 - sól, pieprz do smaku
 
Do jej przyrządzenia tej zupy można użyć także: ser feta, czosnek, bazylię, pietruszkę i papryczkę chilli do smaku.
Przygotowanie:
Warzywa umyć i obrać ze skórki, następnie zmiksować w robocie kuchennym Ronic. Dodać ocet winny, sok z cytryny, oliwę z oliwek, rozmoczony chleb, przyprawić do smaku i ponownie zmiksować. Wstawić na pół godziny do lodówki, by zupa się schłodziła.
RADA: Jeśli zupę przygotowujemy w robocie Ronic, możemy zmiksować ją razem z kostkami lodu.

1 komentarz:
The Best Baccarat Bonuses - Get Free Bonus Money
Online Baccarat 샌즈카지노 is the 바카라 game of kadangpintar skill. The game is popular in both the traditional and casino-style casinos.
Prześlij komentarz