Sos salsa to popularny dodatek do potraw kuchni meksykańskiej. Salsa stała się niemal częścią kultury tego kraju. Meksykanie dawniej przygotowywali ją w moździerzu, dziś robią to zazwyczaj w robocie kuchennym lub w blenderze.
Mango, jak pisałam w poprzednim wpisie, nie jest owocem wywodzącym się z Meksyku, ale zostało do niego sprowadzone i dobrze przyjęło się w meksykańskim klimacie. Po latach uprawy mango w Meksyku możemy jednak mówić o typowym meksykańskim przepisie na mango salsę, która powinna być przygotowana na bazie surowych owoców i warzyw oraz zawierać popularną w regionie Meksyku kolendrę. Ja do swojej dość mocno zmienionej wersji przepisu użyłam bazylii i pomidorów charakterystycznych raczej dla kuchni włoskiej oraz podgrzałam całość, aby pozbyć się nadmiaru wody, wzmocnić smak oraz podnieść walory zdrowotne dodatku. Nadal jest to jednak przepis na mango salsę, jeśli uznamy, że nazwa oznacza zwyczajnie sos przygotowany na bazie mango. Wersja zaprezentowana na zdjęciu będzie doskonałym dodatkiem do grillowanego kurczaka, grillowanych ziemniaków, ryby lub nachos.
PRZYGOTOWANIE
Składniki: 2 dojrzałe pomidory, 1 mała cebulka, ½ mango, 1 cytryna , 5 średniej wielkości lisków bazylii, pieprz, sól, łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie: Pomidory zmiksuj w robocie kuchennym, cebulkę i mango pokrój w drobną kosteczkę, a bazylię poszatkuj. Mus z pomidorów wlej do garnka, dodaj do niego pokrojone mango i cebulę oraz 3 duże łyżki soku z cytryny, a następnie podgrzewaj całość na wolnym ogniu, tak aby odparować część wody znajdującej się w pomidorach. Podgrzewanie uwydatni smak pomidorów oraz ułatwi przyswajanie przez organizm zdrowego likopenu. Aby likopen mógł być wykorzystany przez organizm, potrzebny jest również tłuszcz, stąd do sosu należy dodać łyżkę oliwy z oliwek. Na koniec do sosu wsyp poszatkowaną bazylię oraz przypraw go pieprzem i solą. Całość powinna mieć świeży, kwaskowaty smak.
Mango, jak pisałam w poprzednim wpisie, nie jest owocem wywodzącym się z Meksyku, ale zostało do niego sprowadzone i dobrze przyjęło się w meksykańskim klimacie. Po latach uprawy mango w Meksyku możemy jednak mówić o typowym meksykańskim przepisie na mango salsę, która powinna być przygotowana na bazie surowych owoców i warzyw oraz zawierać popularną w regionie Meksyku kolendrę. Ja do swojej dość mocno zmienionej wersji przepisu użyłam bazylii i pomidorów charakterystycznych raczej dla kuchni włoskiej oraz podgrzałam całość, aby pozbyć się nadmiaru wody, wzmocnić smak oraz podnieść walory zdrowotne dodatku. Nadal jest to jednak przepis na mango salsę, jeśli uznamy, że nazwa oznacza zwyczajnie sos przygotowany na bazie mango. Wersja zaprezentowana na zdjęciu będzie doskonałym dodatkiem do grillowanego kurczaka, grillowanych ziemniaków, ryby lub nachos.
PRZYGOTOWANIE
Składniki: 2 dojrzałe pomidory, 1 mała cebulka, ½ mango, 1 cytryna , 5 średniej wielkości lisków bazylii, pieprz, sól, łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie: Pomidory zmiksuj w robocie kuchennym, cebulkę i mango pokrój w drobną kosteczkę, a bazylię poszatkuj. Mus z pomidorów wlej do garnka, dodaj do niego pokrojone mango i cebulę oraz 3 duże łyżki soku z cytryny, a następnie podgrzewaj całość na wolnym ogniu, tak aby odparować część wody znajdującej się w pomidorach. Podgrzewanie uwydatni smak pomidorów oraz ułatwi przyswajanie przez organizm zdrowego likopenu. Aby likopen mógł być wykorzystany przez organizm, potrzebny jest również tłuszcz, stąd do sosu należy dodać łyżkę oliwy z oliwek. Na koniec do sosu wsyp poszatkowaną bazylię oraz przypraw go pieprzem i solą. Całość powinna mieć świeży, kwaskowaty smak.
Mam nadzieję, że spodoba wam się kolejny pomysł na wykorzystanie Mango. Razem z Ronic zapraszam was do śledzenia kolejnych wpisów - Marta.
1 komentarz:
moja ulubiona salsa!
Prześlij komentarz