poniedziałek, 13 czerwca 2011

Cukinia, bakłażan... Ratatuj

Ratatuj to danie pochodzące z Prowansji, krainy znajdującej się w południowo-wschodniej Francji, słynącej z malowniczych lawendowych wzgórz i winnic. Jest to potrawa z kuchni chłopskiej, a zatem w jej skład wchodzi wszystko to co kiedyś tamtejsi chłopi mogli wyhodować we własnym ogródku lub na polu –  są to pomidory, papryka, cukinia, bakłażan i cebula. Warzywa połączone z przyprawami oraz olejem roślinnym tworzą bardzo proste i smaczne danie przypominające popularne w Polsce leczczo. Ratatuj można serwować na wiele sposobów i jeść nawet przez kilka dni. Podaje się go z bagietką, ryżem, makaronem, omletem, pizzą, a nawet z tartą. Może być on sycącym daniem wegetariańskim, ale dobrze komponuje się również z mięsem kurczaka lub wieprzowiną. 

SKŁADNIKI:

4 pomidory, koncentrat pomidorowy (najlepiej przyrządzony w domu lub zakupiony w sklepie ze zdrową żywnością), ½ cytryny, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny (można go jednak pominąć), 3 papryki (żółta, pomarańczowa, czerwona), 1 bakłażan, 1 cukinia, 2-3 duże cebule, 1 czosnek

przyprawy:
bazylia (najlepiej świeża), majeranek lub oregano, tymianek, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Sos pomidorowy:
Pomidory sparz, obierz ze skórki i zmiksuj w robocie kuchennym. Dodaj do nich posiekaną bazylię oraz sól i pieprz, a następnie gotuj w garnku przez około 20-30 minut, tak aby sos zabarwił się na ciemny czerwony kolor. Jeśli pomidory zakupione w sklepie są bardzo aromatyczne, wtedy można dodać ich o 2-3 więcej i zrezygnować z koncentratu. Zazwyczaj jednak sos z samych pomidorów nie będzie wystarczająco aromatyczny i trzeba dodać do niego koncentrat. Sos uzupełniamy dwiema łyżkami oliwy z oliwek oraz pieprzem i solą.

Ratatuj:
Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę oraz paprykę. Razem z surową cukinią i bakłażanem wsypujemy je do sosu i dusimy w nim przez około 10-15 minut. Dodajemy również 4 drobno posiekane ząbki czosnku. W ostatnich pięciu minutach gotowania wsypujemy przyprawy: bazylię, oregano, sól, pieprz i tymianek.

Dla tych, którzy oglądali bajkę i doszukują się podobieństw wizualnych w wyglądzie potrawy: Ratatuj można przygotować na kilka sposobów, a mianowicie układać na talerzu plasterki warzyw (wcześniej warzywa trzeba dobrać tak, aby plasterki miały podobną wielkość) - wtedy otrzymamy Ratatuj podobny do tego jaki widzieliśmy na filmie animowanym. Można też zwyczajnie wrzucić warzywa do garnka i wymieszać je ze sobą. Proponujemy tę drugą opcję ze względu na to, że jest o wiele szybsza i praktyczniejsza. Po za tym w ten sposób smaki lepiej mieszają się ze sobą, tworząc kompozycję, która, mam nadzieję, zasmakuje każdemu. Razem z Ronic zapraszam was do śledzenia kolejnych wpisów – Marta.

7 komentarzy:

zauberi pisze...

lubię takie warzywne dania, zapisuję sobie przepis :)

Ronic Inspirujące Dodatki pisze...

:)

Karmel-itka. pisze...

bardzo lubię takie warzywne, lekkie dania ;]
są idealne na taką porę roku ;]

Paula pisze...

wspaniałe smaki! aż mam ochotę sięgnąć po trochę :)
przy okazji zapraszam Cię do wzięcia udziału w konkursie: http://justmydelicious.blogspot.com/p/amica-integracje-kulinarne.html :)

aga pisze...

lubie takie warzywka:)

o!kuchnia pisze...

od razu przypomina mi się szczurek z filmu Ratatuj! i od razu sobie myślę, że sama muszę się zmierzyć z tym przepisem!
Interesujący blog tak przy okazji!. Pozdrawiam.

Anonimowy pisze...

Ten przepis jest genialny, cała rodzina uwielbia to jeść. Ostatnio próbowaliśmy z dzikim gołębiem. PYCHA!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...