wtorek, 24 maja 2011

How about mango?

Mango uprawiano na subkontynencie indyjskim od tysięcy lat, a dzikie drzewa mango wywodzą się z dolnych partii Himalajów położonych na terenie Indii i Burmy. W trakcie sezonu na mango rodziny  hinduskie zajadają się rozmaitymi odmianami tych owoców przyrządzanych na niezliczoną ilość sposobów.

Mango, legendy i folklor
Legenda mówi, że Budda otrzymał w prezencie sad składający się wyłącznie z drzew mango, a pobyt w nim za każdym razem uwalniał go od zmęczenia i przywracał mu siły witalne. Od tego czasu ludzie wierzą, że drzewo mango jest w stanie spełniać ludzkie życzenia.

Choć w Europie owoc mango jest mało popularny, to w krajach o tropikalnym klimacie jest jednym z podstawowych składników wchodzącym w skład olbrzymiej ilości słodkich i słonych potraw.  Jest to trzeci owoc na świecie pod względem rocznej ilości zbiorów, a w krajach, w których jest częstym składnikiem dań nazywa się go „jabłkiem tropików”, „królem owoców”, a nawet „owocem Bogów”.

foto: http://www.flickr.com/photos/dey
W Indiach drzewo mango stało się symbolem miłości. Do dziś liście mango stanowią część obrzędu podczas ceremonii zaślubin i mają gwarantować młodej parze wielodzietność. We wsiach wierzy się, że wiecznie zielone drzewo mango wypuszcza nowe liście za każdym razem gdy w rodzinie narodzi się syn. Aby uczcić to wydarzenie drzwi domu, w którym na świat przyjdzie chłopiec dekorowane są liśćmi mango.

Wartości odżywcze
Jedno średniej wielkości mango zawiera całkiem spory zestaw witamin, minerałów i antyoksydantów oraz stosunkowo niewiele kalorii i niezdrowych tłuszczów. Owoc dostarcza dużą ilość beta-karotenu oraz błonnika. Ze względu na znaczną zawartość magnezu i potasu jest doskonałym pożywieniem dla osób uprawiających jogging, lub inne ćwiczenia fizyczne.

MANGO LASSI

Mango lassi to bardzo popularny w Indiach napój przygotowywany na bazie owoców mango, jogurtu i cukru. Potrawy kuchni indyjskiej zawierają olbrzymią ilość przypraw i bywają bardzo ostre. Mango lassi często podawane jest razem z ciepłymi potrawami, po to by złagodziło ich ostry smak, orzeźwiło i ułatwiło trawienie. A zatem jest to doskonały napój do obiadu na czekające nas ciepłe, wakacyjne dni.

Przygotowanie:
Do przygotowania mango lassi przyda się robot kuchenny bądź blender. W obu urządzeniach możemy zmiksować dwa podstawowe składniki mango lassi, czyli pokrojone w kostkę mango i jogurt. Dla lepszego smaku, zwłaszcza gdy mango nie jest zbyt dojrzałe, można posłodzić napój cukrem lub miodem. Aby napój uzyskał mocno żółtą barwę często dodaje się do niego kurkumę, a dla orzeźwienia w robocie kuchennym dodatkowo miksuje się kostki lodu. Wersja na zdjęciu została posypana odrobiną cynamonu. Cynamon nie wchodzi w skład najczęściej spotykanego przepisu na mango lassi. Myślę jednak, że ta odrobina kulinarnej fantazji nie zaszkodzi całości, zwłaszcza, że cynamon dobrze komponuje się z napojem. Smacznego!

 
Skład:
  • owoc mango (im dojrzalszy tym lepszy)
  • jogurt naturalny
  • cukier lub miód
  • szczypta kurkumy
  • szczypta cynamonu

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

ciekawe wprowadzenie! A mango bardzo lubię:)

Ronic Inspirujące Dodatki pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Ronic Inspirujące Dodatki pisze...

Dzięki Basia, niedługo pojawi się jeszcze jeden przepis na danie z mango. No może niepełne danie... Zapraszam niebawem!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...