poniedziałek, 14 marca 2011

Kolendra – potrawom dodaje życia

Kiedy chcesz pobudzić ospałe kupki smakowe, świeżo pokrojona kolendra świetnie się do tego nada. Jest bogata w cenne wartości odżywcze, takie jak żelazo i chroniące przed chorobami flawonoidy. Uwielbiana przez wiele osób (ale również przez niektórych znienawidzona) jest niezbędnym dodatkiem w wielu kuchniach na świecie. 















Kolendra jest rośliną pochodzącą z Grecji, a w celach kulinarnych używa się jej co najmniej od 5.000 lat przed naszą erą. Wspominają o niej księgi pisane w sanskrycie oraz Biblia. Od wieków jest uważana za afrodyzjak. W Księdze tysiąca i jednej nocy mężczyzna, który przez 40 lat był bezpłodny, został uleczony dzięki jej magicznym właściwościom. Pochodzi z Europy, jednak doskonale przyjęła się także w Meksyku i Peru, dokąd przywieźli ją hiszpańscy konkwistadorzy. Obecnie w kuchni południowoamerykańskiej najczęściej łączy się ją z chilli i używa do wielu popularnych potraw.

Kolendra pobudza apetyt i dobrze wpływa na produkcję soków żołądkowych. Olejki eteryczne pozyskiwane z liści kolendry posiadają właściwości antybakteryjne i mogą być używane do walki z rozmaitymi grzybami lub pleśniami.

Można ją uprawiać w doniczce. Roślina rośnie szybko i osiąga wysokość  30-60 cm. Jadalne są  liście, nasiona i korzenie. Im jest starsza, tym ma mocniejszy aromat, jeśli jednak będzie zbyt stara, to zapach i smak liści może stać się nieprzyjemny.

Pogoda za oknem coraz ładniejsza, zatem razem z Ronic zachęcam was do  wiosennego eksperymentowania w kuchni ze świeżymi, zielonymi dodatkami - Marta.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...