piątek, 13 lipca 2012

Talarki z czerwonej soczewicy i fety


Talarki z czerwonej soczewicy są bardzo proste do wykonania i smaczne. Dzieciom spodoba się ich niewielki rozmiar i wygląd. 















Składniki:
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • ½ kostki sera feta
  • ½ pęczka pietruszki
  • pieprz i sól
  • do zagęszczenia masy: zarodki pszenne (same lub z odrobiną bułki tartej)
  • do smażenia: olej rzepakowy
 Przygotowane:
  1. Soczewicę lekko rozgotować, następnie odsączyć na drobnym sitku – nie przelewać jej zimną wodą. Gorącą soczewicę odstawić na kilka minut, by trochę stężała i ostygła.
  2. Opłukać i drobno poszatkować pietruszkę.
  3. Przełożyć soczewicę do miski i łyżką wymieszać ją razem z fetą.
  4. Dosypać pietruszkę.
  5. Zagęścić masę zarodkami pszennymi i bułką tartą, tak by masa zrobiła się lepka i twarda.
  6. Sprawdzić w rękach czy talarki zlepiają się dobrze, w razie potrzeby wypróbować, czy nie rozpadają się na patelni – jeśli tak jest, należy jeszcze bardziej zagęścić masę.

Czy wiesz, że?

Czerwona soczewica jest zdrowa, smaczna i delikatniejsza, niż jej ciemniejsze odmiany. Udowodniono, że zaledwie ¼ kubka czerwonej soczewicy pokrywa aż 28% rekomendowanego dziennego zapotrzebowania na błonnik.

Część błonnika z czerwonej soczewicy jest rozpuszczalna w wodzie i tworzy żelowatą substancję, która obniża cholesterol oraz poziom cukru we krwi. Z tego powodu soczewicę najlepiej gotować w niewielkiej ilości wody oraz nie warto jej przelewać (tak jak robimy na przykład z makaronem).

Soczewica jest również wspaniałym składnikiem do gotowania dla wegetarian – dostarcza dużo błonnika oraz szybko zaspokaja apetyt.

czwartek, 21 czerwca 2012

Bagietka z truskawkami na zdrowe śniadanie

To takie proste! Wystarczy odrobina sklarowanego masła roztopionego na patelni, by bagietka była przyjemnie chrupiąca. Na jej wierzchu smarujemy twarożek, a na nim układamy słodkie truskawki oraz drobne listki bazylii. Wystarczy jeszcze tylko przygotować świeży sok (najlepiej wytłaczany) lub aromatyczną kawę, a nasze śniadanie zamieni się w prawdziwie królewską ucztę.


















RADA: Bazylię możemy zastąpić innymi ziołami – na przykład oregano, miętą albo kolendrą – zależnie od tego, które lubimy najbardziej.

środa, 13 czerwca 2012

Domowy sorbret truskawkowy


Truskawki mamy przez bardzo krótki czas w roku – dlatego korzystajmy z nich na wszelkie możliwe sposoby!


















Składniki:
  • 70 dag truskawek
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:
  1. Truskawki delikatnie zmrozić w zamrażalniku (powinno dać się je rozgnieść widelcem).
  2. Truskawki zmiksować z cukrem oraz sokiem z cytryny i jabłek.
  3. Tak przygotowaną masę przełożyć do maszynki do lodów (dalej postępować zgodnie z instrukcją urządzenia) lub przelać do płaskiego pojemnika i wstawić do lodówki.
  4. Co około 30-40 minut masę rozdrobnić łyżką albo widelcem i ponownie wstawić do lodówki. Powtórzyć to kilka razy, aż sorbet uzyska pożądaną konsystencję.

piątek, 18 maja 2012

Focaccia z oliwkami – we włoskim stylu


Przepis na klasyczną włoską focaccię jest niezwykle prosty – ciasto przygotowuje się z mąki pszennej, drożdży, soli i wody. Być może dlatego tak trudno oprzeć się przed dodaniem do niej warzywnych dodatków – najczęściej oliwek, cebuli lub pomidorów. Niezależnie od tego co wybierzemy, włoską focaccię z pewnością  przygotujemy dużo szybciej z pomocą dobrego robota kuchennego…


















Składniki na focaccię z oliwkami

  • 1 i ½  szklanki mąki pszennej (255 g)             
  • 15 g świeżych drożdży
  • ½ szklanki wody             
  • łyżeczka soli morskiej
  • ok.30 dkg zielonych oliwek


Przygotowanie:

- Wymieszaj drożdże z ¼ szklanki wody, odrobiną cukru, łyżką oliwy, łyżką mąki i odstaw je na 15 minut.

- Mąkę przesyp do miski, dodaj łyżeczkę soli oraz pozostałą wodę i drożdże.

- Z ciasta uformuj kulę i wyrabiaj ją w robocie kuchennym (Ronic) lub ręcznie do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne.

- Wysmaruj miskę oliwą z oliwek i włóż do niej ciasto, przykryj miskę ściereczką i pozostaw na około 1 godzinę 20 minut.

- Gotowe ciasto przełóż na blachę w dowolnym kształcie wysmarowaną oliwę z oliwek. Ciasto ułożone na większej powierzchni będzie cieńsze i jednocześnie bardziej chrupiące.

- Na blasze pozostaw trochę miejsca z boku, aby mogło ono swobodnie rosnąć. Na powierzchni zrób palcem niewielkie wgłębienia, które wypełnij oliwkami.

- Za pomocą pędzelka rozprowadź na cieście cienką warstwę oliwy z oliwek i odstaw je do wyrośnięcia na około 50 minut. Rozgrzej piekarnik do temperatury 250 stopni, wstaw focaccię i piecz ją 15-20 minut.

Kurczak z makaronem ryżowym i warzywami


Kuchnia chińska przyciąga bogactwem smaków i kolorów – tu wszystko jest ważne, znaczenie ma kształt krojonych warzyw, sosy, przyprawy. Warto od czasu do czasu poszukać w niej inspiracji.



















SKŁADNIKI

  • pierś z kurczaka
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • cytryna
  • kurkuma
  • chilli
  • sól
  • nieduże opakowanie makaronu ryżowego
  • sos sojowy
  • ½ niedużej cukinii
  • 1 mała papryka
  • 1 mały por

PRZYGOTOWANIE

Pierś z kurczaka pokrój na drobne kawałki wymieszaj z miodem, skrop cytryną i odstaw do lodówki na 2-3 godziny. Kurczaka podsmaż na rozgrzanej patelni, przypraw odrobiną kurkumy, chilli i solą. Oczyść patelnię ręcznikiem papierowym (uważając aby się nie poparzyć!) by usunąć resztki przypraw.

Paprykę pokrój na długie cienkie paski, następnie przekrój je na pół (kawałki długości około 5 cm), cukinię pokrój w plastry, pora poszatkuj na drobne krążki. Podsmaż warzywa na patelni by lekko zmiękły, a następnie przesyp do osobnego talerza.

Makaron ryżowy włóż do talerza zalej gorącą wodą i pozostaw pod przykryciem przez 3-4 minuty, następnie odcedź wodę i przełóż makaron na gorącą patelnię. Dodaj 2-3 krople sosu sojowego i dokładnie wymieszaj makaron, by uzyskał jednolitą barwę, zdejmij go z patelni po 2-3 minutach.

Przygotuj talerze, na których serwowane będzie danie. Na spodzie połóż makaron ryżowy i posyp go warzywami – na końcu ułóż kawałki kurczaka. 

środa, 28 marca 2012

Wegańskie penne z oliwkami i ziarnami słonecznika

Jeśli weźmiemy pod uwagę prostotę przygotowania potrawy, jego zdrowe składniki oraz smak, możemy dojść do wniosku, że penne z oliwkami to danie wprost idealne. Pomysł na taki makaron spodoba się zwłaszcza osobom zapracowanym, ponieważ przygotowanie go jest niezmiernie proste. Potrawa będzie jednak smakować każdemu -  tym, którzy na gotowanie mogą poświęcić nieco więcej czasu (na przykład  wytłaczając smaczny sok z pomarańczy lub marchwi do popicia) lub tym, którzy mogą poświęcić na gotowanie maksimum pół godziny.

Składniki na danie dla dwóch osób:
  • zielone oliwki (niewielkie opakowanie lub około 3 garście)
  • 200 g opakowania makaronu penne
  • 15 g ziaren słonecznika
  • 2-3 szalotki
  • do smaku: oregano suszone, bazylia suszona, pieprz, sól

Przygotowanie:

Makaron penne ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu nie przelewać zimną wodą. Szalotki drobno posiekać, podsmażyć na lekko złoty kolor na oliwie z oliwek, pod koniec smażenia dodać ziarna słonecznika i lekko je zarumienić. Oliwki rozkroić na pół. Na patelnię dodać oliwki i makaron, wszystko razem smażyć na średnim ogniu, uważnie mieszając. W razie potrzeby dolać oliwy z oliwek. Pod koniec smażenia przyprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...