środa, 21 grudnia 2011

Panettone - Włoska babka na Święta Bożego Narodzenia i Nowy Rok

Nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku we Włoszech jest Panettone, czyli babka z niewielką ilością bakalii i  skórką pomarańczy. Tradycyjny przepis pochodzi z okolic Mediolanu, ale w obecnych czasach babka gości na świątecznych stołach we wszystkich północnych regionach kraju. Trzeba przyznać, że Włosi – naród dosyć leniwy, zazwyczaj nie pieką jej sami, a po prostu kupują. Pod koniec grudnia w cukierniach masowo pojawia się gotowe ciasto, przygotowane według tradycyjnej receptury. My w Polsce nie możemy kupić go w sklepie, dlatego jeśli pragniemy spróbować panettone musimy je po prostu upiec.

Mini panettone - czyli  panettino














Składniki
  • 500 gramów mąki
  • 2 saszetki suszonych drożdży 7 gr
  • 180 g brązowego cukru
  • 200 ml mleka
  • 3 jajka
  • 20 g cukru waniliowego
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g rodzynek (przez noc moczonych w rumie bądź syropie i lekko osuszonych)
  • 80 g nie słonych orzeszków archaidowych, bądź łuskanych migdałów
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przygotowanie

W dużej misce lub w robocie kuchennym wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i ½ łyżeczki soli. Ubij jajka, lekko podgrzej mleko i dodaj je do mikstury, następnie wymieszaj całość. Ciasto powinno być bardzo miękkie i lepiące. Przykryj je ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu by dobrze wyrosło (jego objętość powinna zwiększyć się dwukrotnie).

Forma: Ciasto na panettone udaje się w każdej formie, jednak Włosi pieką je w specjalnych formach do panettone. Tradycyjna babka ma kształt wysokiej kopuły. Dużą popularnością cieszą się również mini panettone, które wyglądają jak dobrze wypieczone, wysokie muffiny. Mini panettone można przygotować w  metalowej formie na muffiny, natomiast duże panettone w cienkim garnku wysmarowanym masłem (uwaga, do tego celu nie nadają się garnki Ronic ze względu na grube ścianki i dno – lepiej skorzystać ze starego, emaliowego garnka).

Do wyrośniętego ciasta dodaj masło, skórkę pomarańczy i rodzynki, a następnie przełóż je do przygotowanej formy (patrz akapit wyżej) i przykryj ją ponownie ściereczką do wyrośnięcia. Za pomocą pędzelka posmaruj wierzch panettone mlekiem. Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego na 180 C. Piecz około 25-30 minut.

2 komentarze:

Monika pisze...

W zasadzie to można u nas też kupić taką babkę ale bynajmniej nie świeżą tylko naszprycowaną spulchniaczami i konserwantami. Mój szacunek, że sie za to zabrałaś.

Ronic Inspirujące Dodatki pisze...

Nigdy się z taką nie spotkałam w sklepie (przynajmniej nie w tradycyjnym kształcie), ciekawe gdzie można takie kupić. Oczywiście najlepsze jest ciasto wykonane samodzielnie i bez sztucznych ulepszaczy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...