Nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku we Włoszech jest Panettone, czyli babka z niewielką ilością bakalii i skórką pomarańczy. Tradycyjny przepis pochodzi z okolic Mediolanu, ale w obecnych czasach babka gości na świątecznych stołach we wszystkich północnych regionach kraju. Trzeba przyznać, że Włosi – naród dosyć leniwy, zazwyczaj nie pieką jej sami, a po prostu kupują. Pod koniec grudnia w cukierniach masowo pojawia się gotowe ciasto, przygotowane według tradycyjnej receptury. My w Polsce nie możemy kupić go w sklepie, dlatego jeśli pragniemy spróbować panettone musimy je po prostu upiec.
Mini panettone - czyli panettino |
Składniki
- 500 gramów mąki
- 2 saszetki suszonych drożdży 7 gr
- 180 g brązowego cukru
- 200 ml mleka
- 3 jajka
- 20 g cukru waniliowego
- 200 g miękkiego masła
- 100 g rodzynek (przez noc moczonych w rumie bądź syropie i lekko osuszonych)
- 80 g nie słonych orzeszków archaidowych, bądź łuskanych migdałów
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przygotowanie
W dużej misce lub w robocie kuchennym wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i ½ łyżeczki soli. Ubij jajka, lekko podgrzej mleko i dodaj je do mikstury, następnie wymieszaj całość. Ciasto powinno być bardzo miękkie i lepiące. Przykryj je ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu by dobrze wyrosło (jego objętość powinna zwiększyć się dwukrotnie).
Forma: Ciasto na panettone udaje się w każdej formie, jednak Włosi pieką je w specjalnych formach do panettone. Tradycyjna babka ma kształt wysokiej kopuły. Dużą popularnością cieszą się również mini panettone, które wyglądają jak dobrze wypieczone, wysokie muffiny. Mini panettone można przygotować w metalowej formie na muffiny, natomiast duże panettone w cienkim garnku wysmarowanym masłem (uwaga, do tego celu nie nadają się garnki Ronic ze względu na grube ścianki i dno – lepiej skorzystać ze starego, emaliowego garnka).
Do wyrośniętego ciasta dodaj masło, skórkę pomarańczy i rodzynki, a następnie przełóż je do przygotowanej formy (patrz akapit wyżej) i przykryj ją ponownie ściereczką do wyrośnięcia. Za pomocą pędzelka posmaruj wierzch panettone mlekiem. Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego na 180 C. Piecz około 25-30 minut.
2 komentarze:
W zasadzie to można u nas też kupić taką babkę ale bynajmniej nie świeżą tylko naszprycowaną spulchniaczami i konserwantami. Mój szacunek, że sie za to zabrałaś.
Nigdy się z taką nie spotkałam w sklepie (przynajmniej nie w tradycyjnym kształcie), ciekawe gdzie można takie kupić. Oczywiście najlepsze jest ciasto wykonane samodzielnie i bez sztucznych ulepszaczy.
Prześlij komentarz