poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Sałatka z rukoli i suszonych pomidorów


Sałatkę z rukoli i suszonych pomidorów można podawać na zimno bądź na ciepło. Pod wpływem ciepła liście rukoli tracą swą chrupkość, ale stają się łagodniejsze w smaku.



















Składniki na dwie porcje sałatki:


  • 3-4 garście liści rukoli
  • 40 g suszonych pomidorów z oliwy
  • 40 g sera feta
  • 2 garście kiełków fasoli mung
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka zalewy z pomidorów
  • ½ łyżeczki miodu (opcjonalnie)
  • sól morska, pieprz kolorowy z młynka


Przygotowanie:

Liście rukoli opłukać, osuszyć za pomocą ściereczki, a następnie ułożyć równomiernie na dwóch płaskich, białych talerzach. W niewielkim kieliszku wymieszać łyżkę zalewy z pomidorów z sokiem z cytryny. Ser feta oraz suszone pomidory pokroić w niedużą kostkę, a następnie ułożyć na liściach rukoli. Całość posypać kiełkami i skropić przygotowanym sosem. Doprawić sałatkę solą morską oraz pieprzem.

1 komentarz:

Unknown pisze...

Sałatka idealna na wiosne. Lekkie i łatwe danie do przygotowania. Dodatkowo w cenie zdrowe odżywianie, bez uczucia ciężkości. sama czesto robie sobie podobne sałatki do pracy, tylko wystarczy czekac na swieze i aromatyczne warzywa :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...