wtorek, 27 listopada 2012

Z miłości do suszonych pomidorów

Klasyczne Pesto Rosso stanowi doskonały (choć może nie najmniej kaloryczny) dodatek do makaronów oraz pieczywa. Suszone pomidory zachowują wysoką zawartość likopenu, orzeszki pinii są cennym źródłem magnezu, a oliwa z oliwek bogata jest w zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe.

















Składniki:

  • 2 łyżki drobno posiekanych listków świeżej bazylii
  • 1 szklanka suszonych pomidorów w oliwie z oliwek
  • ¾ szklanki orzeszków piniowych lub uprażonych migdałów
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • świeżo zmielony pieprz – do smaku
  • świeżo zmielona sól – do smaku (uwaga z ilością soli – suszone pomidory są słone same w sobie)
  • oliwa z oliwek (ok. 4-5 łyżek)


Dodatki:

Pesto można wzbogacić o: zielone lub czarne oliwki, chilli, świeże oregano, rozmaryn. Jego smak wzmocni również ocet balsamiczny – w tym wypadku można zrezygnować z soku z cytryny.

Przygotowanie:

Przygotowanie pesto jest niezmiernie proste – wystarczy zmiksować wszystkie składniki w robocie kuchennym (polecamy Ronic Original).

Do czego używać i z czym łączyć:

Pesto Rosso doskonale pasuje do makaronu i razem z nim najczęściej się je podaje. W klasycznej wersji makaron wymieszany z pesto posypujemy startym parmezanem i (ewentualnie) dekorujemy listkiem bazylii. 

Jeśli możemy na gotowanie poświęcić kilka minut więcej, zasmażmy na patelni cebulę oraz dorzućmy kilka przekrojonych na ½ oliwek, natomiast jeśli chcemy uzyskać zdrowsze danie – równie sycące, ale dłużej trawione przez organizm (lepsze dla osób dbających o linię), możemy skorzystać z makaronu pełnoziarnistego.

Pesto można wymieszać z serem ricotta i stworzyć farsz, którzy może być wypełnieniem pasztecików bądź pierogów. Może być ono również smarowidłem do placków chlebowych lub focacci, a także dodatkiem do smacznej, zimowej zupy. 

Przechowywanie:

Pesto przechowujemy w lodówce do około tygodnia, można je też zamrozić i wykorzystać w dowolnym czasie.

Więcej ciekawych przepisów na stronie Stylzdrowia.pl

2 komentarze:

Agata Ornafa pisze...

Szanowni Państwo!

Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

Ankieta dla autorów blogów kuliarnych: http://www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

Dziękuję za poświęcony czas,
Agata Ornafa.

Mazury kwatery pisze...

Uwielbiam suszone pomidory, są wspaniałym dodatkiem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...