Sałatkę z rukoli i suszonych pomidorów można podawać na zimno bądź na ciepło. Pod wpływem ciepła liście rukoli tracą swą chrupkość, ale stają się łagodniejsze w smaku.
Składniki na dwie porcje sałatki:
- 3-4 garście liści rukoli
- 40 g suszonych pomidorów z oliwy
- 40 g sera feta
- 2 garście kiełków fasoli mung
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka zalewy z pomidorów
- ½ łyżeczki miodu (opcjonalnie)
- sól morska, pieprz kolorowy z młynka
Przygotowanie:
Liście rukoli opłukać, osuszyć za pomocą ściereczki, a następnie ułożyć równomiernie na dwóch płaskich, białych talerzach. W niewielkim kieliszku wymieszać łyżkę zalewy z pomidorów z sokiem z cytryny. Ser feta oraz suszone pomidory pokroić w niedużą kostkę, a następnie ułożyć na liściach rukoli. Całość posypać kiełkami i skropić przygotowanym sosem. Doprawić sałatkę solą morską oraz pieprzem.
1 komentarz:
Sałatka idealna na wiosne. Lekkie i łatwe danie do przygotowania. Dodatkowo w cenie zdrowe odżywianie, bez uczucia ciężkości. sama czesto robie sobie podobne sałatki do pracy, tylko wystarczy czekac na swieze i aromatyczne warzywa :)
Prześlij komentarz