poniedziałek, 3 września 2012

Pierożki ravioli z nadzieniem z dyni

Przygotowanie znakomitych ravioli z dynią nie jest proste, najpierw wymaga wyrobienia ciasta, a potem przyrządzenia farszu i sosu. Za to ich smak wynagradza wysiłek.

Czas pracy znacznie skróci użycie robota kuchennego.


















CIASTO NA RAVIOLI (KLASYCZNE CIASTO PIEROGOWE)

  • 350 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 białka jajek (tylko do smarowania ciasta)

Przygotowanie:

Przed wykonaniem nadzienia:

Mąkę z żółtkami wyrobić w kuli robota dolewając stopniowo wodę przez otwór w pokrywie. Po chwili ciasto będzie gotowe. (Uwaga, podany przepis na ciasto pierogowe jest odpowiedni dla robota Ronic Original, w przypadku innego urządzenia, warto sprawdzić jaki jest zalecany przepis).

Po wykonaniu nadzienia:

Ciasto podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować i wysmarować białkiem po tej stronie, która będzie miała styczność z farszem. Na dwóch plackach w równomiernych ostępach nałożyć na cieście niewielkie porcje nadzienia. Wszystko przykryć następnie drugą połową ciasta. Przestrzenie między wypukłościami przekroić tak, by powstały kwadratowe ravioli, następnie zlepić ich krawędzie widelcem.

NADZIENIE

  • miąższ z połowy przeciętnej wielkości dyni (około ½ kg miąższu)
  • 2 małe cebule
  • 3-4 łyżki zarodków pszennych
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta ziół prowansalskich
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Dynię pokroić w niewielką kostkę i wrzucić do garnka. Delikatnie posolić. Dusić do momentu aż sok odparuje i powstanie dość gęste puree.

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na patelni. Następnie dodać do dyniowego puree – w razie potrzeby zagęścić je 3-ema łyżkami zarodków pszennych (nie będą potem wyczuwalne w farszu). Puree przyprawić ziołami prowansalskimi i szczyptą gałki muszkatałowej. Uwaga: gałka jest mocno wyczuwalna, nie należy z nią przesadzić.

SOS

  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • 3 łyżki puree z nadzienia
  • 2 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:

Składniki sosu wymieszać i podgrzać w rondelku.

O dyni poczytacie także tu.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...