czwartek, 23 sierpnia 2012

Bakłażan z warzywną posypką


Bakłażana z posypką warzywną możemy przygotować na patelni grillowej lub na tradycyjnym grillu. W każdym wypadku danie smakuje znakomicie i bardzo efektownie wygląda.














Składniki:
  • 1-2 bakłażany
  • ½ papryki
  • 1 cebula
  • kilka listków bazylii
  • orzeszki pinii lub ziarna słonecznika (uprażone)

Przygotowanie:

Bakłażana  myjemy pod bieżącą wodą, kroimy na około 1 cm plastry, oprószamy solą i pozostawiamy pod przykryciem z talerza na około 20 minut. Następnie plastry płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na koniec kładziemy je na patelni grillowej i zwilżamy oliwą z oliwek.

Posypka warzywna do bakłażanów składa się z małej cebuli, świeżych liści bazylii (odmiana fioletowa bądź popularna zielona), papryki i uprażonych ziaren słonecznika lub orzeszków pinii. Składniki należy drobno pokroić i wymieszać.

Po mniej więcej 2-3 minutach bakłażany przekręcamy na drugą stronę. Na podpieczoną stronę nakładamy posypkę. Smażymy jeszcze przez 2 minuty.

3 komentarze:

Cook Fighter pisze...

Wygląda pysznie i na pewno tak też smakuje, ja ostatnio robiłem Aiwar i wyszedł doskonały, tak to z tymi bakłażanami jest. Pozdrawiam

gotowaniomania pisze...

Proste i łatwe w przygotowaniu, a do tego na pewno pysznie smakuje.

Unknown pisze...

ekstra przepis na bakłażana, bardzo oryginalny :) bakłażan z grilla też jest bardzo dobry http://www.zgrilla.pl/category/warzywa-z-grilla/baklazan-z-grilla/
:)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...