poniedziałek, 30 lipca 2012

Gazapacho - zimna zupa z soczystych pomidorów


Gazapacho to zupa warzywna rodem z gorącej Andaluzjii. Podaje się ją na zimno i przyrządza bez gotowania – innymi słowy to taki hiszpański chłodnik. Istnieje wiele odmian gazapacho, jednak bez wątpienia najpopularniejszą odmiana zupy to ta na bazie słodkich, dojrzałych pomidorów.

















Składniki (można je urozmaicać, modyfikować)

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 małe ogórki gruntowe
  • 1/3 papryki
  • ½ niedużej cebuli
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 kromka chleba pszennego rozmoczona w wodzie
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Do jej przyrządzenia tej zupy można użyć także: ser feta, czosnek, bazylię, pietruszkę i papryczkę chilli do smaku.

Przygotowanie:


Warzywa umyć i obrać ze skórki, następnie zmiksować w robocie kuchennym Ronic. Dodać ocet winny, sok z cytryny, oliwę z oliwek, rozmoczony chleb, przyprawić do smaku i ponownie zmiksować. Wstawić na pół godziny do lodówki, by zupa się schłodziła.


RADA: Jeśli zupę przygotowujemy w robocie Ronic, możemy zmiksować ją razem z kostkami lodu.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...