Talarki z czerwonej soczewicy są bardzo proste do wykonania i smaczne.
Dzieciom spodoba się ich niewielki rozmiar i wygląd.
Składniki:
- 250 g czerwonej soczewicy
- ½ kostki sera feta
- ½ pęczka pietruszki
- pieprz i sól
- do zagęszczenia masy: zarodki pszenne (same lub z odrobiną bułki tartej)
- do smażenia: olej rzepakowy
- Soczewicę lekko rozgotować, następnie odsączyć na drobnym sitku – nie przelewać jej zimną wodą. Gorącą soczewicę odstawić na kilka minut, by trochę stężała i ostygła.
- Opłukać i drobno poszatkować pietruszkę.
- Przełożyć soczewicę do miski i łyżką wymieszać ją razem z fetą.
- Dosypać pietruszkę.
- Zagęścić masę zarodkami pszennymi i bułką tartą, tak by masa zrobiła się lepka i twarda.
- Sprawdzić w rękach czy talarki zlepiają się dobrze, w razie potrzeby wypróbować, czy nie rozpadają się na patelni – jeśli tak jest, należy jeszcze bardziej zagęścić masę.
Czy wiesz, że?
Czerwona soczewica jest zdrowa, smaczna i delikatniejsza, niż jej ciemniejsze odmiany. Udowodniono, że zaledwie ¼ kubka czerwonej soczewicy pokrywa aż 28% rekomendowanego dziennego zapotrzebowania na błonnik.
Część błonnika z czerwonej soczewicy jest rozpuszczalna w wodzie i tworzy żelowatą substancję, która obniża cholesterol oraz poziom cukru we krwi. Z tego powodu soczewicę najlepiej gotować w niewielkiej ilości wody oraz nie warto jej przelewać (tak jak robimy na przykład z makaronem).
Soczewica jest również wspaniałym składnikiem do gotowania dla wegetarian – dostarcza dużo błonnika oraz szybko zaspokaja apetyt.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz