piątek, 13 lipca 2012

Talarki z czerwonej soczewicy i fety


Talarki z czerwonej soczewicy są bardzo proste do wykonania i smaczne. Dzieciom spodoba się ich niewielki rozmiar i wygląd. 















Składniki:
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • ½ kostki sera feta
  • ½ pęczka pietruszki
  • pieprz i sól
  • do zagęszczenia masy: zarodki pszenne (same lub z odrobiną bułki tartej)
  • do smażenia: olej rzepakowy
 Przygotowane:
  1. Soczewicę lekko rozgotować, następnie odsączyć na drobnym sitku – nie przelewać jej zimną wodą. Gorącą soczewicę odstawić na kilka minut, by trochę stężała i ostygła.
  2. Opłukać i drobno poszatkować pietruszkę.
  3. Przełożyć soczewicę do miski i łyżką wymieszać ją razem z fetą.
  4. Dosypać pietruszkę.
  5. Zagęścić masę zarodkami pszennymi i bułką tartą, tak by masa zrobiła się lepka i twarda.
  6. Sprawdzić w rękach czy talarki zlepiają się dobrze, w razie potrzeby wypróbować, czy nie rozpadają się na patelni – jeśli tak jest, należy jeszcze bardziej zagęścić masę.

Czy wiesz, że?

Czerwona soczewica jest zdrowa, smaczna i delikatniejsza, niż jej ciemniejsze odmiany. Udowodniono, że zaledwie ¼ kubka czerwonej soczewicy pokrywa aż 28% rekomendowanego dziennego zapotrzebowania na błonnik.

Część błonnika z czerwonej soczewicy jest rozpuszczalna w wodzie i tworzy żelowatą substancję, która obniża cholesterol oraz poziom cukru we krwi. Z tego powodu soczewicę najlepiej gotować w niewielkiej ilości wody oraz nie warto jej przelewać (tak jak robimy na przykład z makaronem).

Soczewica jest również wspaniałym składnikiem do gotowania dla wegetarian – dostarcza dużo błonnika oraz szybko zaspokaja apetyt.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...