środa, 13 czerwca 2012

Domowy sorbret truskawkowy


Truskawki mamy przez bardzo krótki czas w roku – dlatego korzystajmy z nich na wszelkie możliwe sposoby!


















Składniki:
  • 70 dag truskawek
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:
  1. Truskawki delikatnie zmrozić w zamrażalniku (powinno dać się je rozgnieść widelcem).
  2. Truskawki zmiksować z cukrem oraz sokiem z cytryny i jabłek.
  3. Tak przygotowaną masę przełożyć do maszynki do lodów (dalej postępować zgodnie z instrukcją urządzenia) lub przelać do płaskiego pojemnika i wstawić do lodówki.
  4. Co około 30-40 minut masę rozdrobnić łyżką albo widelcem i ponownie wstawić do lodówki. Powtórzyć to kilka razy, aż sorbet uzyska pożądaną konsystencję.

5 komentarzy:

katarzynka pisze...

Wygląda fantastycznie. I te kubeczki :)

Ronic Inspirujące Dodatki pisze...

Dziękuję, kubeczki istotnie fajne - smak też znakomity :)

martututu: pisze...

oj, a skąd masz te kubeczki? muszę spróbować wg twojego przepisu, bo póki co zajadam się wyłącznie sorbetem z truskawek od grycana, jest prze-py-szny, ale trochę daleko do lodziarni ;( ;)))

Ronic Inspirujące Dodatki pisze...

Kubeczki można czasem kupić w większych supermarketach (obok plastikowych sztućców i papierowych talerzyków), ale wzorki są różne i rzadko się powtarzają :(. Naprawdę polecam sorbret domowy - smakuje nie gorzej niż ten grycana :))

Forex pisze...

Świetny przepis!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...