Przepis na klasyczną włoską focaccię jest niezwykle prosty –
ciasto przygotowuje się z mąki pszennej, drożdży, soli i wody. Być może dlatego
tak trudno oprzeć się przed dodaniem do niej warzywnych dodatków – najczęściej oliwek, cebuli lub pomidorów. Niezależnie od tego co wybierzemy, włoską focaccię z pewnością przygotujemy dużo szybciej z
pomocą dobrego robota kuchennego…
Składniki na focaccię z oliwkami
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej (255 g)
- 15 g świeżych drożdży
- ½ szklanki wody
- łyżeczka soli morskiej
- ok.30 dkg zielonych oliwek
Przygotowanie:
- Wymieszaj drożdże z ¼ szklanki wody, odrobiną cukru, łyżką
oliwy, łyżką mąki i odstaw je na 15 minut.
- Mąkę
przesyp do miski, dodaj łyżeczkę soli oraz pozostałą wodę i drożdże.
- Z
ciasta uformuj kulę i wyrabiaj ją w robocie kuchennym (Ronic) lub ręcznie do momentu aż
ciasto będzie jednolite i elastyczne.
- Wysmaruj
miskę oliwą z oliwek i włóż do niej ciasto, przykryj miskę ściereczką i
pozostaw na około 1 godzinę 20 minut.
- Gotowe
ciasto przełóż na blachę w dowolnym kształcie wysmarowaną oliwę z oliwek.
Ciasto ułożone na większej powierzchni będzie cieńsze i jednocześnie bardziej
chrupiące.
- Na
blasze pozostaw trochę miejsca z boku, aby mogło ono swobodnie rosnąć. Na
powierzchni zrób palcem niewielkie wgłębienia, które wypełnij oliwkami.
- Za pomocą
pędzelka rozprowadź na cieście cienką warstwę oliwy z oliwek i odstaw je do wyrośnięcia
na około 50 minut. Rozgrzej piekarnik do temperatury 250 stopni, wstaw focaccię
i piecz ją 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz