piątek, 18 maja 2012

Focaccia z oliwkami – we włoskim stylu


Przepis na klasyczną włoską focaccię jest niezwykle prosty – ciasto przygotowuje się z mąki pszennej, drożdży, soli i wody. Być może dlatego tak trudno oprzeć się przed dodaniem do niej warzywnych dodatków – najczęściej oliwek, cebuli lub pomidorów. Niezależnie od tego co wybierzemy, włoską focaccię z pewnością  przygotujemy dużo szybciej z pomocą dobrego robota kuchennego…


















Składniki na focaccię z oliwkami

  • 1 i ½  szklanki mąki pszennej (255 g)             
  • 15 g świeżych drożdży
  • ½ szklanki wody             
  • łyżeczka soli morskiej
  • ok.30 dkg zielonych oliwek


Przygotowanie:

- Wymieszaj drożdże z ¼ szklanki wody, odrobiną cukru, łyżką oliwy, łyżką mąki i odstaw je na 15 minut.

- Mąkę przesyp do miski, dodaj łyżeczkę soli oraz pozostałą wodę i drożdże.

- Z ciasta uformuj kulę i wyrabiaj ją w robocie kuchennym (Ronic) lub ręcznie do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne.

- Wysmaruj miskę oliwą z oliwek i włóż do niej ciasto, przykryj miskę ściereczką i pozostaw na około 1 godzinę 20 minut.

- Gotowe ciasto przełóż na blachę w dowolnym kształcie wysmarowaną oliwę z oliwek. Ciasto ułożone na większej powierzchni będzie cieńsze i jednocześnie bardziej chrupiące.

- Na blasze pozostaw trochę miejsca z boku, aby mogło ono swobodnie rosnąć. Na powierzchni zrób palcem niewielkie wgłębienia, które wypełnij oliwkami.

- Za pomocą pędzelka rozprowadź na cieście cienką warstwę oliwy z oliwek i odstaw je do wyrośnięcia na około 50 minut. Rozgrzej piekarnik do temperatury 250 stopni, wstaw focaccię i piecz ją 15-20 minut.

1 komentarz:

Karol pisze...

http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html

Serdecznie zapraszamy na casting !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...