Truskawki mamy przez bardzo krótki czas w roku – dlatego korzystajmy z nich na wszelkie możliwe sposoby!
Składniki:
- 70 dag truskawek
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżki soku z jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Truskawki delikatnie zmrozić w zamrażalniku (powinno dać się je rozgnieść widelcem).
- Truskawki zmiksować z cukrem oraz sokiem z cytryny i jabłek.
- Tak przygotowaną masę przełożyć do maszynki do lodów (dalej postępować zgodnie z instrukcją urządzenia) lub przelać do płaskiego pojemnika i wstawić do lodówki.
- Co około 30-40 minut masę rozdrobnić łyżką albo widelcem i ponownie wstawić do lodówki. Powtórzyć to kilka razy, aż sorbet uzyska pożądaną konsystencję.
5 komentarzy:
Wygląda fantastycznie. I te kubeczki :)
Dziękuję, kubeczki istotnie fajne - smak też znakomity :)
oj, a skąd masz te kubeczki? muszę spróbować wg twojego przepisu, bo póki co zajadam się wyłącznie sorbetem z truskawek od grycana, jest prze-py-szny, ale trochę daleko do lodziarni ;( ;)))
Kubeczki można czasem kupić w większych supermarketach (obok plastikowych sztućców i papierowych talerzyków), ale wzorki są różne i rzadko się powtarzają :(. Naprawdę polecam sorbret domowy - smakuje nie gorzej niż ten grycana :))
Świetny przepis!
Prześlij komentarz