piątek, 18 maja 2012

Kurczak z makaronem ryżowym i warzywami


Kuchnia chińska przyciąga bogactwem smaków i kolorów – tu wszystko jest ważne, znaczenie ma kształt krojonych warzyw, sosy, przyprawy. Warto od czasu do czasu poszukać w niej inspiracji.



















SKŁADNIKI

  • pierś z kurczaka
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • cytryna
  • kurkuma
  • chilli
  • sól
  • nieduże opakowanie makaronu ryżowego
  • sos sojowy
  • ½ niedużej cukinii
  • 1 mała papryka
  • 1 mały por

PRZYGOTOWANIE

Pierś z kurczaka pokrój na drobne kawałki wymieszaj z miodem, skrop cytryną i odstaw do lodówki na 2-3 godziny. Kurczaka podsmaż na rozgrzanej patelni, przypraw odrobiną kurkumy, chilli i solą. Oczyść patelnię ręcznikiem papierowym (uważając aby się nie poparzyć!) by usunąć resztki przypraw.

Paprykę pokrój na długie cienkie paski, następnie przekrój je na pół (kawałki długości około 5 cm), cukinię pokrój w plastry, pora poszatkuj na drobne krążki. Podsmaż warzywa na patelni by lekko zmiękły, a następnie przesyp do osobnego talerza.

Makaron ryżowy włóż do talerza zalej gorącą wodą i pozostaw pod przykryciem przez 3-4 minuty, następnie odcedź wodę i przełóż makaron na gorącą patelnię. Dodaj 2-3 krople sosu sojowego i dokładnie wymieszaj makaron, by uzyskał jednolitą barwę, zdejmij go z patelni po 2-3 minutach.

Przygotuj talerze, na których serwowane będzie danie. Na spodzie połóż makaron ryżowy i posyp go warzywami – na końcu ułóż kawałki kurczaka. 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...