Kuchnia chińska przyciąga bogactwem smaków i kolorów – tu
wszystko jest ważne, znaczenie ma kształt krojonych warzyw, sosy, przyprawy. Warto
od czasu do czasu poszukać w niej inspiracji.
SKŁADNIKI
- pierś z kurczaka
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- cytryna
- kurkuma
- chilli
- sól
- nieduże opakowanie makaronu ryżowego
- sos sojowy
- ½ niedużej cukinii
- 1 mała papryka
- 1 mały por
PRZYGOTOWANIE
Pierś z kurczaka pokrój na drobne kawałki wymieszaj z
miodem, skrop cytryną i odstaw do lodówki na 2-3 godziny. Kurczaka podsmaż na
rozgrzanej patelni, przypraw odrobiną kurkumy, chilli i solą. Oczyść patelnię
ręcznikiem papierowym (uważając aby się nie poparzyć!) by usunąć resztki
przypraw.
Paprykę pokrój na długie cienkie paski, następnie przekrój
je na pół (kawałki długości około 5 cm), cukinię pokrój w plastry, pora
poszatkuj na drobne krążki. Podsmaż warzywa na patelni by lekko zmiękły, a
następnie przesyp do osobnego talerza.
Makaron ryżowy włóż do talerza zalej gorącą wodą i pozostaw
pod przykryciem przez 3-4 minuty, następnie odcedź wodę i przełóż makaron na
gorącą patelnię. Dodaj 2-3 krople sosu sojowego i dokładnie wymieszaj makaron,
by uzyskał jednolitą barwę, zdejmij go z patelni po 2-3 minutach.
Przygotuj talerze, na których serwowane będzie danie. Na
spodzie połóż makaron ryżowy i posyp go warzywami – na końcu ułóż kawałki kurczaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz