Jeśli weźmiemy pod uwagę prostotę przygotowania potrawy, jego zdrowe składniki oraz smak, możemy dojść do wniosku, że penne z oliwkami to danie wprost idealne. Pomysł na taki makaron spodoba się zwłaszcza osobom zapracowanym, ponieważ przygotowanie go jest niezmiernie proste. Potrawa będzie jednak smakować każdemu - tym, którzy na gotowanie mogą poświęcić nieco więcej czasu (na przykład wytłaczając smaczny sok z pomarańczy lub marchwi do popicia) lub tym, którzy mogą poświęcić na gotowanie maksimum pół godziny.
Składniki na danie dla dwóch osób:
- zielone oliwki (niewielkie opakowanie lub około 3 garście)
- 200 g opakowania makaronu penne
- 15 g ziaren słonecznika
- 2-3 szalotki
- do smaku: oregano suszone, bazylia suszona, pieprz, sól
Przygotowanie:
Makaron penne ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu nie przelewać zimną wodą. Szalotki drobno posiekać, podsmażyć na lekko złoty kolor na oliwie z oliwek, pod koniec smażenia dodać ziarna słonecznika i lekko je zarumienić. Oliwki rozkroić na pół. Na patelnię dodać oliwki i makaron, wszystko razem smażyć na średnim ogniu, uważnie mieszając. W razie potrzeby dolać oliwy z oliwek. Pod koniec smażenia przyprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz