środa, 28 marca 2012

Wegańskie penne z oliwkami i ziarnami słonecznika

Jeśli weźmiemy pod uwagę prostotę przygotowania potrawy, jego zdrowe składniki oraz smak, możemy dojść do wniosku, że penne z oliwkami to danie wprost idealne. Pomysł na taki makaron spodoba się zwłaszcza osobom zapracowanym, ponieważ przygotowanie go jest niezmiernie proste. Potrawa będzie jednak smakować każdemu -  tym, którzy na gotowanie mogą poświęcić nieco więcej czasu (na przykład  wytłaczając smaczny sok z pomarańczy lub marchwi do popicia) lub tym, którzy mogą poświęcić na gotowanie maksimum pół godziny.

Składniki na danie dla dwóch osób:
  • zielone oliwki (niewielkie opakowanie lub około 3 garście)
  • 200 g opakowania makaronu penne
  • 15 g ziaren słonecznika
  • 2-3 szalotki
  • do smaku: oregano suszone, bazylia suszona, pieprz, sól

Przygotowanie:

Makaron penne ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu nie przelewać zimną wodą. Szalotki drobno posiekać, podsmażyć na lekko złoty kolor na oliwie z oliwek, pod koniec smażenia dodać ziarna słonecznika i lekko je zarumienić. Oliwki rozkroić na pół. Na patelnię dodać oliwki i makaron, wszystko razem smażyć na średnim ogniu, uważnie mieszając. W razie potrzeby dolać oliwy z oliwek. Pod koniec smażenia przyprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...