Gotowanie ryby ma wiele zalet – po pierwsze ryby są zdrowe, po drugie im prostszy jest na nie przepis, tym na ogół lepiej smakują, po trzecie w krótkim czasie możemy przygotować smaczną i wykwintną potrawę.
W tym wpisie polecam przepis na dorsza, można go jednak zastąpić także inną, delikatną rybą.
W tym wpisie polecam przepis na dorsza, można go jednak zastąpić także inną, delikatną rybą.
Składniki
- 2 nieduże pomarańcze
- 2 nieduże cytryny
- 2 filety z dorsza (lub innej ryby)
- 2 małe garście migdałów
- sól, pieprz
- gałązka rozmarynu (opcjonalnie)
Przygotowanie
Pomarańcze i cytryny dokładnie sparzyć, jedną małą pomarańczę i jedną cytrynę pokroić w plastry. Jedną pomarańczę i jedną cytrynę pozostawić do wyciśnięcia soku.
Świeże filety z dorsza skropić sokiem z ½ cytryny, posypać solą i pieprzem, obłożyć kilkoma plastrami cytrusów. Jeśli filety są grubsze niż 2 cm, warto (w tej postaci) przez kilka minut podpiec je w piekarniku.
Na patelni roztopić 1 łyżkę osełki lub dobrego masła, wkropić 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytrusów, tak by powstał sos, w którym ryba będzie się smażyć. Ułożyć filety i plastry owoców na patelni. Rybę smażyć przez kilka minut, w zależności od jej wielkości i gatunku.
W ostatnich 3-4 minutach smażenia dosypać migdały, a na filetach ułożyć świeże plastry cytrusów (będą podawane razem z tymi, które smażyły się z rybą przez dłuższy czas). Pod koniec smażenia dorzucić gałązkę rozmarynu i wyjąć po kilku minutach.
1 komentarz:
Rybę uwielbiam pod każdą postacią, ale mimo wszystko najlepiej smakuje smażona
Prześlij komentarz