wtorek, 7 lutego 2012

Tabbouleh - luźna inspiracja

Dzisiejszy przepis kojarzy się nieco z tradycyjną arabską sałatką tabbouleh (znana także jako tabulla lub sałatka libańska). W skład oryginalnej receptury wchodzi pietruszka i warzywa – przede wszystkim pomidory i cebula, ale często również ogórek i papryka. W gorącym klimacie, aby potrawa była bardziej orzeźwiająca dodaje się listki mięty i sok z cytryny.


Tabbouleh przez wielu kucharzy traktowany jest jedynie jako pomysł. Z neutralną kaszą można łączyć przecież przeróżne warzywa i zioła, za każdym razem osiągając dobry efekt. Danie może być podawane zarówno na ciepło jaki i na zimno jako orzeźwiająca przekąska. Magda Gessler w propozycji potrawy inspirowanej tabbouleh dla Wysockich Obcasów proponowała wymieszanie kuskusu między innymi z kolendrą i rukolą oraz dodanie kawałków posiekanych pistacji. David Lebovitz, uznany kucharz, autor książek kulinarnych i bloga jakiś czas temu zalecał trzymanie się oryginalnego przepisu z olbrzymią ilością pietruszki. W naszej "luźnej wersji" tabbouleh pietruszka zastąpiona została koperkiem, a pomidory sosem pomidorowym z dodatkiem pieczarek.
Składniki:
  • kartonik 250 gram kawałków pomidorów (na przykład Pudliszki)
  • duży pęczek koperku lub dwa małe
  • łyżka świeżego soku z cytryny
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 30 gram pokrojonych w kostkę pieczarek
  • 1,5 dużej poszatkowanej cebuli
  • opakowanie kuskusu 250 g
  • sól  do smaku

Przygotowanie:

Kuksus zalewamy wrzątkiem, solimy i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5 minut. Pamiętajmy, że kasza chłonie sporo wody i mocno pęcznieje. W kubku przygotowujemy emulsję z soku z cytryny i oliwy z oliwek, a następnie wlewamy ją do gotowej, odsączonej kaszy. Ziarna kuskusu powinny być lekko wilgotne i nie mogą sklejać się ze sobą. Dodajemy do nich drobno poszatkowany koperek i dokładnie mieszamy. Na patelni smażymy cebulę i pieczarki, następnie wlewamy kawałki pomidorów i podgrzewamy, by zrobiły się ciepłe. Tak przygotowany sos możemy następnie wymieszać z kaszą lub podawać osobno.

Przepis z bloga Ronic ukazał się również w portalu Stylzdrowia.pl

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...