wtorek, 14 lutego 2012

Faworki karnawałowe

Faworki to jeden z najznakomitszych przysmaków karnawałowych. Są delikatne, kruche i wprost rozpływają się w ustach. W dodatku przepis na nie jest niemal bajecznie prosty…

·         6 żółtek
·         1 całe jajko
·         ½ łyżeczki masła
·         30 dkg mąki tortowej
·         2 głębokie łyżki spirytusu
·         olej lub smalec do smażenia
·         cukier puder do posypania
Przygotowanie: mąkę przesiać przez małe sitko, tak aby nabrała powietrza, ciasto bardzo dokładnie wyrobić rękoma przez około 15-20 minut lub użyć do tego celu robota kuchennego Ronic. W cieście powinno być widać pęcherzyki powietrza. Bardzo cienko rozwałkować je wałkiem i pociąć na pasy długości mniej więcej 15 cm i szerokości 5 cm. W środku każdego prostokąta zrobić dziurkę, a następnie zwinąć go w kształt kokardki. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu i po chwili wyjmować. Faworki, które jeszcze nie zostały usmażone przykryć ściereczką po to by nie wysychały.
Przepis: Wiesława Wojtasiak

1 komentarz:

jerzy pisze...

Świetnie wyglądają. Natomiast osobiście faworków nigdy nie robią, bo najlepsze robi moja mama

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...