piątek, 2 grudnia 2011

Czosnek – nadaje smaku i chroni

Choć czosnek pomaga nawet w tak rzadko spotykanych przypadłościach jak czerwonka, borelioza, czy ukąszenie węża, to dla większości z nas wczesno-zimową porą najważniejsze jest to, że leczy grypę i przeziębienie, a także niweluje bóle gardła i zatok. Główną substancją odpowiedzialną za ogromne zalety zdrowotne czosnku jest allina, która w organizmie przekształcana jest na aktywną allicynę. Dzięki niej czosnek ma również zbawienny wpływ na układ krążenia, sprzyjając rozszerzaniu naczyń, a tym samym obniżając ciśnienie krwi. Czosnek skutecznie redukuje także zły cholesterol oraz zawiera wiele przeciwutleniaczy, które zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się.

Jak jeść czosnek?
Czosnek znakomicie wzbogaca smak wielu potraw, jednak najzdrowiej jest jeść go w postaci surowej i silnie rozdrobnionej,  ponieważ  znajdująca  się w nim allina najsilniej uwalnia się podczas miażdżenia, natomiast podgrzewana do wysokich temperatur częściowo ginie. W celach zdrowotnych czosnek najlepiej jest zatem spożywać na kanapce z masłem. Osoby, które nie lubią go w tej postaci, mogą spróbować także smacznego masła-czosnkowo brokułowego według przepisu Ronic - warto :).

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...