piątek, 18 listopada 2011

Suszone figi – zdrowa przekąska na listopad i nie tylko

W krajach śródziemnomorskich figi, zarówno świeże jak i suszone uważa się za „jedzenie dla biedaków”, podobnie jak u nas ziemniaki. „Jedzenie dla biedaków” ma jednak wiele zalet – po pierwsze jest sycące i odżywcze, a po drugie zazwyczaj bardzo smaczne. W Polsce suszone figi nie są tak popularne jak w krajach południowych, nie ma jednak żadnych przeszkód, aby włączyć je do swojej codziennej diety.













LEPSZE NIŻ BATONIK

Suszone figi dostarczają mnóstwa wartościowej energii potrzebnej szczególnie w chłodne i ponure dni jesieni i zimy. W chwilach głodu jest to doskonały zastępnik gotowych, kalorycznych przekąsek – na przykład snickersa. W 100 gramach suszonych fig znajduje się o 1/3 mniej kalorii, niż w tym batoniku, a za to o wiele więcej minerałów, witamin i sycącego błonnika.

JEDZ FIGI ABY MIEĆ ZDROWE KOŚCI :)

Nie każdy wie, że te słodkie, niepozorne kuleczki są jednym z najlepszych źródeł wapnia wśród wszystkich produktów roślinnych. Figi zawierają również znaczne ilości witaminy K, której może brakować osobom przyjmującym antybiotyki. Obfitują również w duże ilości żelaza chroniącego organizm przed anemią oraz magnezu wspomagającego układ nerwowy.

JAK WYKORZYSTAĆ FIGI W KULINARIACH - KILKA POMYSŁÓW?

Słodka przekąska na zimowe party (a nawet na wigilijny stół): rozkrój wnętrze suszonych fig i nadziej je zmielonymi orzechami włoskimi, migdałami i kandyzowaną pomarańczą. Polej je w środku stopioną gorzką czekoladą lub miodem.

Pasta do chleba z suszonych fig: suszone figi gotujemy w soku owocowym, aż staną się miękkie i wchłoną cały płyn. Tak rozmiękczone owoce miksujemy w robocie kuchennym na pastę.

Sałatki: suszone figi to ciekawy dodatek do sałatek, wcześniej należy je jednak rozmiękczyć (tak jak opisano powyżej) podgrzewając je w garnku razem z dowolnym sokiem owocowym.

Dania obiadowe z ryżem: dania obiadowe na bazie warzyw i ryżu można wzbogacać figami rozmiękczanymi gorącym czerwonym winie. Figi należy podgotować z winem w niedużym garnku.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...