Placek z dzisiejszego wpisu kojarzy się trochę z francuskim quiche, ponieważ jego głównymi składnikami są jajka i warzywa, a szczegółowy dobór dodatków zależy wyłącznie od fantazji kucharza. Główna różnica polega na tym, że quiche przygotowuje się zwykle na kruchym cieście, tu natomiast masę z warzyw i jajek wylewamy prosto na blachę.
W czym gotujemy?
Gotową masę podgrzewamy w piekarniku, a na patelni podsmażamy cebulkę i płatki owsiane.
Gotową masę podgrzewamy w piekarniku, a na patelni podsmażamy cebulkę i płatki owsiane.
SKŁADNIKI
Dodatki:
· puszka kukurydzy
· 1 średnia cebula
· 20 dkg suszonych pomidorów
· 8 pomidorków koktajlowych
· 2 łyżki suszonego oregano
· 2 łyżki oliwy z oliwek
· chilli, sól i pieprz do smaku
Ciasto:
· 6 świeżych jajek
· 6 łyżek płatków owsianych błyskawicznych (drobnozmielonych)
PRZYGOTOWANIE
1. Cebulę pokroić w kosteczkę i zarumienić na patelni, dodać płatki owsiane, smażyć jeszcze przez dwie minuty.
2. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, a kukurydzę odsączyć i opłukać.
3. Suszone pomidory sparzyć w gorącej wodzie, a potem pokroić w paseczki.
4. Okrągłą blachę (o głębokości około 2,5 cm i przekroju 30 cm) wysmarować oliwą z oliwek.
5. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać do nich cebulkę, płatki owsiane i oregano, a następnie żółtka, suszone pomidory i kukurydzę. Wszystko delikatnie wymieszać oraz doprawić solą (nie zbyt wiele), pieprzem i chilli.
6. Masę wylać na blachę i posypać pomidorkami. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku przez 8-10 minut. Gotowe ciasto będzie zwarte i suche w środku.
Dzisiejsze danie doskonale nadaje się na leniwe sobotnie popołudnie oraz na niedzielny poranek (placek bez problemu można podgrzać następnego dnia). Razem z Ronic zapraszam was do eksperymentowania z rozmaitymi dodatkami i zaglądania na bloga – Marta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz