środa, 28 września 2011

Prosty placek z warzyw i jajek

Placek z dzisiejszego wpisu kojarzy się trochę z francuskim quiche, ponieważ jego głównymi składnikami są jajka i warzywa, a szczegółowy dobór dodatków zależy wyłącznie od fantazji kucharza. Główna różnica polega na tym, że quiche przygotowuje się zwykle na kruchym cieście, tu natomiast masę z warzyw i jajek wylewamy prosto na blachę.

W czym gotujemy?
Gotową masę podgrzewamy w piekarniku, a na patelni podsmażamy cebulkę i płatki owsiane.


 SKŁADNIKI

Dodatki: 
·         puszka kukurydzy
·         1 średnia cebula
·         20 dkg suszonych pomidorów
·         8 pomidorków koktajlowych
·         2 łyżki suszonego oregano
·         2 łyżki oliwy z oliwek
·         chilli, sól i pieprz do smaku

Ciasto:
·         6 świeżych jajek
·         6 łyżek płatków owsianych błyskawicznych (drobnozmielonych)

PRZYGOTOWANIE

1.       Cebulę pokroić w kosteczkę i zarumienić na patelni, dodać płatki owsiane, smażyć jeszcze przez dwie minuty.
2.       Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, a kukurydzę odsączyć i opłukać.
3.       Suszone pomidory sparzyć w gorącej wodzie, a potem pokroić w paseczki.
4.       Okrągłą blachę (o głębokości około 2,5 cm i przekroju 30 cm) wysmarować oliwą z oliwek.
5.       Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać do nich cebulkę, płatki owsiane i oregano, a następnie żółtka, suszone pomidory i kukurydzę. Wszystko delikatnie wymieszać oraz doprawić solą (nie zbyt wiele), pieprzem i chilli.
6.       Masę wylać na blachę i posypać pomidorkami. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku przez 8-10 minut. Gotowe ciasto będzie zwarte i suche w środku.

Dzisiejsze danie doskonale nadaje się na leniwe sobotnie popołudnie oraz na niedzielny poranek (placek bez problemu można podgrzać następnego dnia). Razem z Ronic zapraszam was do eksperymentowania z rozmaitymi  dodatkami i zaglądania na bloga – Marta.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...