środa, 21 września 2011

Kurkuma - przyprawa i lekarstwo

Kurkuma to niepozorna przyprawa o żółtym kolorze i łagodnym smaku. Hindusi spożywają jej od 1, 5 do 2 gramów dziennie (bardzo dużo). Niektórzy twierdzą, że jest to sekret ich zdrowia oraz niskiej zapadalności na niektóre rodzaje nowotworów. Od dawien dawna jest ona jednym z najpopularniejszych leków ajuwedyjskich o działaniu przeciwzapalnym, a w Chińskiej medycynie wykorzystuje się ją jako antydepresant. 



Ostatnie badania wykazały ponadto, że kurkuma pomaga w leczeniu wielu poważnych chorób, oprócz raka również Alzheimera i mukowiscydozy. Kurkuma pomaga również osobom cierpiącym na reumatyzm, ułatwia detoksykację wątroby oraz przyspiesza gojenie się ran i odnowę skóry.

Jak prosto wykorzystać kurkumę w kuchni?

·         Podobnie jak curry jest dobrym dodatkiem do dań z kurczaka.
·         Dobrze łączy się z kalafiorem (badania wykazały, że to połączenie pomaga w leczeniu raka prostaty).
·         Jest świetnym dodatkiem do potraw z jajek.
·         Poprawia smak zup i sosów.

Polecam wam również prosty przepis na smaczne danie z kurkumą (zaczerpnięty ze strony BBC Good Food).

RYŻ BASMATI Z KURKUMĄ I CEBULKĄ

Składniki: 400 gram ryżu basmati, 4 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 i ½ łyżeczki ziaren kminu, 1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy (czarna gorczyca jest trudna do kupienia, można ją jednak pominąć), dwie duże cebule przepołowione i pokrojone w plasterki, nie więcej niż łyżeczka  kurkumy, 2 małe czerwone lub zielone papryczki chilli pozbawione nasion i bardzo drobno poszatkowane (może być mniej lub więcej w zależności od tego jak ostre danie preferujemy). * Do potrawy zamiast lub oprócz chilli warto dodać odrobinę zmielonego pieprzu, który dzięki substancji o nazwie piperyna potęguje zdrowotne właściwości kurkumy.

Przygotowanie: Opłucz i osusz ryż, a następnie wsyp go do garnka z gorącą, osoloną wodą. Podgrzej wodę do temperatury wrzenia, a następnie gotuj przez 6 minut aż ryż stanie się miękki (sprawdź to już po 5 minutach). Ugotowany ryż osusz i ostudź.

Na patelni podgrzej oliwę z oliwek i upraż na niej przyprawy (kmin i gorczycę). Dodaj cebulę i smaż ją (często mieszając) póki cebula nie stanie się miękka i złocista. Dodaj kurkumę oraz chillii, mieszaj jeszcze przez 1-2 minuty.

Gorąco polecam wam dzisiejszy przepis (bardzo prosty i smaczny) i dzisiejszą przyprawę. Jeśli macie inne ciekawe pomysły na to jak wykorzystać kurkumę w kuchni, podzielcie się nimi w komentarzach. Tymczasem razem z Ronic serdecznie Was pozdrawiam i zapraszam do czytania kolejnych wpisów - Marta.

2 komentarze:

kuchennefascynacje pisze...

Od niedawna zaczęłam dopiero używać kurkumy i bardzo polubiłam jej smak. A kalafior jest bezbłędny z jej dodatkiem. Nawet nie wiedziałam,ze ma takie własciwości, dzięki za krótką lekcję, dobrze wiedzieć :)

Ronic Inspirujące Dodatki pisze...

zatem zadanie spełnione - cieszę się, że wpis dostarczył ciekawych informacji :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...