wtorek, 5 lipca 2011

Muffiny z szynką i pistacjami

Choć muffiny nie są częścią tradycyjnej polskiej kuchni, to przepisy na ich różne odmiany zyskują u nas coraz większą popularność. Tendencja ta raczej nie osłabnie. Muffiny podobają się wielu ludziom, ponieważ można przygotować je szybko i łatwo, a efekty przynoszą naprawdę dużo satysfakcji.

Muffin czy babeczka?
Wokół nazwy muffin narosło wiele niejasności. Nie chodzi tu o pochodzenie słowa, choć słowo muffin wywodzi się z niemieckiego muffle (rodzaj formy na ciasto) lub francuskiego moufflet (rodzaj miękkiego pieczywa). Chodzi tu o coś o co ciągle spierają się Amerykanie, Anglicy i wszyscy amatorzy tych drobnych wypieków. Pytanie będące przedmiotem sporów brzmi: jaka jest różnica pomiędzy muffinem, a babeczką? Przeprowadziłam drobne dochodzenie i ustaliłam, że choć granice obu tych pojęć są dość płynne, to jednak muffin uważany jest za rodzaj pieczywa, a babeczka za rodzaj ciasta. W kulturze amerykańskiej babeczki często polewa się lukrem lub słodką polewą i podaje na specjalne okazje, na przykład z okazji chrztu lub ceremonii ślubnej. Muffin to natomiast mniej wyszukana przekąska, która zazwyczaj serwowana jest w porze śniadaniowej razem z kawą.

















Dzisiejsza propozycja dobrze nadaje się na leniwy, niedzielny poranek. Ponieważ muffiny z szynką i pistacjami nie są słodkie, z powodzeniem mogą zastąpić chleb podawany do jajecznicy. Mogą być również smarowane masłem i serwowane ze słonymi, kanapkowymi dodatkami.

MUFFINY Z SZYNKĄ I PISTACJAMI (około 6-7 sztuk)
Składniki: 70 g pistacji, 30 dkg szynki, 300 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka cukru, 2 jajka, 1/2 szklanki oleju roślinnego, 2/3 szklanki mleka, masło do wysmarowania foremek.
Przygotowanie: Spody i boki foremek smarujemy masłem. Możemy posypać je także kawałkami posiekanych pistacji, sezamem lub bułką tartą. Szynkę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Obrane pistacje kroimy na połowy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mleko, masło i olej roślinny mieszamy do uzyskania jednolitej płynnej konsystencji. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem. Mieszamy całość do uzyskania gęstej, lejącej się masy. Wsypujemy szynkę oraz pistacje. Gotowe ciasto łyżką nakładamy do foremek na muffiny, tak aby w foremkach pozostało trochę miejsca na wyrośnięcie ciasta. Pieczemy około 20 minut.








Mam nadzieję, że podoba się wam dzisiejsza propozycja. Aby nie przedłużać wpisu (staram się, by informacje zamieszczane na blogu były dość krótkie), nie wyjaśniam czym różnią się muffiny angielskie od amerykańskich i jak wyglądają jedne, a jak drugie. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej, razem z Ronic serdecznie zapraszam was do zaglądania na bloga – Marta.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...