Awokado to jeden z tych produktów żywnościowych, który można na całe życie pokochać lub znienawidzić, w zależności od tego jakie są pierwsze wrażenia po spróbowaniu. W poprzednim wpisie wymieniłam niektóre korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia awocado. Dziś wspomnę nieco o smaku, zastosowaniu i przechowywaniu tego owocu.
Jak stosować awokado?
Wiele osób, które raz z ciekawości spróbowały awokado, nie powtórzyło tego nigdy więcej. Dlaczego? Pewnie dlatego, że sam owoc ma niewyraźny, neutralny smak, podobnie jak masło albo ziemniak. Awokado smakuje wtedy, gdy jest odpowiednio podane i przyprawione. Owoc najczęściej wykorzystywany jest jako składnik sałatek, koktajli i rozmaitych sals, w których macza się kawałki chleba lub pity. Dodaje się go również do dań z ryżem, jajecznicy, tostów, zup i mięs. Słynnym dodatkiem z awokado jest pasta o nazwie guarcamole. Najłatwiej jest przygotować ją w robocie kuchennym, choć z odrobiną cierpliwości można to zrobić również za pomocą widelca. Typowe guarcamole (o rodowitym meksykańskim pochodzeniu i charakterze) doprawione jest solą i sokiem z limonki. Często zawiera również pomidory, paprykę, kolendrę lub czosnek. Guarcamole podaje się z nachos lub kawałkami tortilli. Moim zdaniem warto wypróbować również wersję tej pasty przygotowaną na bazie awokado i sera feta.
Jak stosować awokado?
Wiele osób, które raz z ciekawości spróbowały awokado, nie powtórzyło tego nigdy więcej. Dlaczego? Pewnie dlatego, że sam owoc ma niewyraźny, neutralny smak, podobnie jak masło albo ziemniak. Awokado smakuje wtedy, gdy jest odpowiednio podane i przyprawione. Owoc najczęściej wykorzystywany jest jako składnik sałatek, koktajli i rozmaitych sals, w których macza się kawałki chleba lub pity. Dodaje się go również do dań z ryżem, jajecznicy, tostów, zup i mięs. Słynnym dodatkiem z awokado jest pasta o nazwie guarcamole. Najłatwiej jest przygotować ją w robocie kuchennym, choć z odrobiną cierpliwości można to zrobić również za pomocą widelca. Typowe guarcamole (o rodowitym meksykańskim pochodzeniu i charakterze) doprawione jest solą i sokiem z limonki. Często zawiera również pomidory, paprykę, kolendrę lub czosnek. Guarcamole podaje się z nachos lub kawałkami tortilli. Moim zdaniem warto wypróbować również wersję tej pasty przygotowaną na bazie awokado i sera feta.
Wiele osób lubi awokado na słodko. W Indiach i niektórych krajach południowej Ameryki awocado bardzo często wykorzystuje się do produkcji słodkich napojów mlecznych, a czasami również lodów i innych deserów.
Przechowywanie
Owoc dość szybko staje się przejrzały, dlatego jeśli nie zamierzasz wykorzystać go w dniu zakupu, lepiej wybierz twardy owoc i zostaw go na jakiś czas na półce lub w koszu z owocami. Niedojrzałego awokado nie należy wsadzać do lodówki, natomiast dojrzałe można przechowywać w niej przez około tydzień. Awokado obrane ze skórki ma krótki termin przydatności do spożycia i powinno być jak najszybciej zjadane.
Mam nadzieję, że w dwóch ostatnich wpisach choć trochę zachęciłam was do wypróbowania awokado. Razem z Ronic zapraszam was do czytania kolejnych – Marta.
Przechowywanie
Owoc dość szybko staje się przejrzały, dlatego jeśli nie zamierzasz wykorzystać go w dniu zakupu, lepiej wybierz twardy owoc i zostaw go na jakiś czas na półce lub w koszu z owocami. Niedojrzałego awokado nie należy wsadzać do lodówki, natomiast dojrzałe można przechowywać w niej przez około tydzień. Awokado obrane ze skórki ma krótki termin przydatności do spożycia i powinno być jak najszybciej zjadane.
Mam nadzieję, że w dwóch ostatnich wpisach choć trochę zachęciłam was do wypróbowania awokado. Razem z Ronic zapraszam was do czytania kolejnych – Marta.
1 komentarz:
Tak, awokado dość szybko się starzeje. Przechowując awokado poza lodówką szybciej dojrzeje.
Prześlij komentarz