składniki wywaru:
1. (wersja oszczędnościowa, ale bardzo smaczna) ładne kostki karczku lub schabu
(wersja bogata) antrykot wołowy lub schab
2. marchewka
3. por
4. cebula
5. seler
6. korzeń pietruszki
W osobnym garnku gotuje się ziemniaki pokrojone w kosteczkę - koniecznie osobno, ponieważ kwas ze szczawiu zeszkliłby ziemniaki. Osobno gotujemy również jajka na twardo.
Szczaw do zupy trzeba dobrze opłukać, drobno posiekać i dodać do ugotowanego wywaru, a następnie gotować jeszcze przez około 5 minut. Do całości dodać ugotowane ziemniaki, doprawić zupę do smaku pieprzem i solą, następnie zaprawić roztrzepanym jajkiem oraz śmietaną pełnotłustą (co najmniej 18%, a najlepiej 30% - chuda śmietana zawiera kwas i może się zważyć). Podgotować całość w garnku jeszcze pięć minut, wlać do talerza, jajka pokroić w ćwiartki - tak jak na zdjęciu.
Razem z Ronic zapraszam was do śledzenia kolejnych wpisów - Marta.
1 komentarz:
Taka zupka przypomina mi dzieciństwo i zupę gotowana przez moją babcię
Prześlij komentarz