W pogoni za nowościami często zapominamy o tradycyjnej, smacznej polskiej kuchni. Choć potrafimy ugotować sajgonki, dużo gorzej nam idzie ze zwykłym schabowym. Ponieważ rodzima kuchnia jest bardzo smaczna, otwieramy nowy dział bloga Ronic – Polskie Smaki. Mamy nadzieję, że przypadnie wam go gustu.
Na początek coś prostego…
Trzy przepisy na farsz naleśnikowy
FARSZ Z PIECZARKAMI
Składniki: Pieczarki, cebula, olej roślinny, sól, pieprz mielony, serek topiony o smaku śmietankowym
Proporcje składników dowolne.
Przygotowanie:Pieczarki i cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni. Tak przygotowaną bazę lekko dosalamy i dodajemy odrobinę pieprzu. Gdy pieczarki będą miękkie a cebulka uzyska złocisty, rumiany kolor dodajemy serek topiony i mieszamy go tak, aby się całkowicie roztopił.
FARSZ Z BROKUŁAMI
Składniki: Brokuły, cebula, olej roślinny, sól, pieprz mielony, serek topiony o smaku śmietankowym, pietruszka.
Proporcje składników według własnego smaku.
Przygotowanie: Brokuły gotujemy na parze (ewentualnie w wodzie) i lekko solimy, cebulkę podsmażamy na patelni. Szatkujemy pietruszkę i wsypujemy na patelnię. Ugotowane al dente brokuły widelcem rozdrabniamy na kawałeczki i mieszamy razem z zarumienioną cebulką. Dodajemy pieprz, ewentualnie odrobinę soli do smaku. Następnie dodajemy na patelnię serek topiony i mieszamy z resztą farszu.
FARSZ ZE SZPINAKIEM I SEREM
Składniki: szpinak, ser biały półtłusty, cebula, sól, pieprz.
Proporcje składników według własnego smaku.
Przygotowanie: Szpinak wrzucamy na chwilę na gorącą wodę i odcedzamy. Ser biały i szpinak rozdrabniamy widelcem na drobne kawałeczki. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulkę, a potem dodajemy do niej szpinak i ser. Przyprawiamy do smaku.
Do wpisu nie dołączałam przepisu na same naleśniki – myślę, że każdy ma swój, ulubiony. Na zdjęciu znajdują się naleśniki z farszem pieczarkowym obtoczone w panierce z bułki tartej i jajku a potem podsmażone na patelni. Razem z Ronic zapraszam was do śledzenia kolejnych wpisów – Marta.
2 komentarze:
podoba mi się ten pomysł:)
Ale z brokułami to wypróbuję bo zapowiada się fajny smak
Prześlij komentarz