Mango uprawiano na subkontynencie indyjskim od tysięcy lat, a dzikie drzewa mango wywodzą się z dolnych partii Himalajów położonych na terenie Indii i Burmy. W trakcie sezonu na mango rodziny hinduskie zajadają się rozmaitymi odmianami tych owoców przyrządzanych na niezliczoną ilość sposobów.
Mango, legendy i folklor
Legenda mówi, że Budda otrzymał w prezencie sad składający się wyłącznie z drzew mango, a pobyt w nim za każdym razem uwalniał go od zmęczenia i przywracał mu siły witalne. Od tego czasu ludzie wierzą, że drzewo mango jest w stanie spełniać ludzkie życzenia.
Choć w Europie owoc mango jest mało popularny, to w krajach o tropikalnym klimacie jest jednym z podstawowych składników wchodzącym w skład olbrzymiej ilości słodkich i słonych potraw. Jest to trzeci owoc na świecie pod względem rocznej ilości zbiorów, a w krajach, w których jest częstym składnikiem dań nazywa się go „jabłkiem tropików”, „królem owoców”, a nawet „owocem Bogów”.
foto: http://www.flickr.com/photos/dey |
Jedno średniej wielkości mango zawiera całkiem spory zestaw witamin, minerałów i antyoksydantów oraz stosunkowo niewiele kalorii i niezdrowych tłuszczów. Owoc dostarcza dużą ilość beta-karotenu oraz błonnika. Ze względu na znaczną zawartość magnezu i potasu jest doskonałym pożywieniem dla osób uprawiających jogging, lub inne ćwiczenia fizyczne.
MANGO LASSI
Mango lassi to bardzo popularny w Indiach napój przygotowywany na bazie owoców mango, jogurtu i cukru. Potrawy kuchni indyjskiej zawierają olbrzymią ilość przypraw i bywają bardzo ostre. Mango lassi często podawane jest razem z ciepłymi potrawami, po to by złagodziło ich ostry smak, orzeźwiło i ułatwiło trawienie. A zatem jest to doskonały napój do obiadu na czekające nas ciepłe, wakacyjne dni.
Przygotowanie:
Do przygotowania mango lassi przyda się robot kuchenny bądź blender. W obu urządzeniach możemy zmiksować dwa podstawowe składniki mango lassi, czyli pokrojone w kostkę mango i jogurt. Dla lepszego smaku, zwłaszcza gdy mango nie jest zbyt dojrzałe, można posłodzić napój cukrem lub miodem. Aby napój uzyskał mocno żółtą barwę często dodaje się do niego kurkumę, a dla orzeźwienia w robocie kuchennym dodatkowo miksuje się kostki lodu. Wersja na zdjęciu została posypana odrobiną cynamonu. Cynamon nie wchodzi w skład najczęściej spotykanego przepisu na mango lassi. Myślę jednak, że ta odrobina kulinarnej fantazji nie zaszkodzi całości, zwłaszcza, że cynamon dobrze komponuje się z napojem. Smacznego!
Do przygotowania mango lassi przyda się robot kuchenny bądź blender. W obu urządzeniach możemy zmiksować dwa podstawowe składniki mango lassi, czyli pokrojone w kostkę mango i jogurt. Dla lepszego smaku, zwłaszcza gdy mango nie jest zbyt dojrzałe, można posłodzić napój cukrem lub miodem. Aby napój uzyskał mocno żółtą barwę często dodaje się do niego kurkumę, a dla orzeźwienia w robocie kuchennym dodatkowo miksuje się kostki lodu. Wersja na zdjęciu została posypana odrobiną cynamonu. Cynamon nie wchodzi w skład najczęściej spotykanego przepisu na mango lassi. Myślę jednak, że ta odrobina kulinarnej fantazji nie zaszkodzi całości, zwłaszcza, że cynamon dobrze komponuje się z napojem. Smacznego!
Skład:
- owoc mango (im dojrzalszy tym lepszy)
- jogurt naturalny
- cukier lub miód
- szczypta kurkumy
- szczypta cynamonu
3 komentarze:
ciekawe wprowadzenie! A mango bardzo lubię:)
Dzięki Basia, niedługo pojawi się jeszcze jeden przepis na danie z mango. No może niepełne danie... Zapraszam niebawem!
Prześlij komentarz