czwartek, 7 kwietnia 2011

Masło czosnkowo-brokułowe

W przypadku tak prostego przysmaku nie trzeba się wiele rozpisywać. W internecie najczęściej spotyka się przepisy na masełko czosnkowe z ziołami prowansalskimi lub avocado. Tymczasem zwykłe polskie brokuły są równie dobrym dodatkiem. Podaję przepis na masełko w małych ilościach, ponieważ najlepiej smakuje od razu po zmiksowaniu w robocie kuchennym. Do zdjęcia sfotografowałam je z dodatkami – papryką i szczypiorkiem. Zapewniam jednak, że samo, na zwykłym kawałku chleba jest równie znakomite. Masełko jest także efektowną propozycją na grilla. Po chwili wahania (smarowidło jest przecież zielone i na pierwszy rzut oka trudne do zidentyfikowania) goście zajadają się nim z prawdziwym upodobaniem.



Składniki:
1 mały brokuł
1 małe masełko śmietankowe (najlepiej osełka)
2/3 ząbki czosnku
Pietruszka (ilość według upodobania)
sól do smaku
Dekoracja:
szczypiorek (najlepiej wyhodowany na własnym oknie)
papryka czerwona

Przygotowanie:
Brokuł ugotować na parze tak aby był miękki, czosnek pokroić w dość drobną kosteczkę., pietruszkę umyć i poszatkować. Do robota kuchennego Ronic (ewentualnie blendera) wrzucić wszystkie składniki i lekko dosolić. Uwaga – masełko wychodzi dość ostre.

3 komentarze:

kikimora pisze...

O, ciekawie. Na bazie avocado też musi być smaczne.

Szana pisze...

z czosnkowy sie spotkalam, ale brokułowe? super!

Ronic Inspirujące Dodatki pisze...

Tego z avokado jeszcze nie próbowałam - do nadrobienia w przyszłości. Z brokułami śmiało polecam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...