środa, 13 kwietnia 2011

Zielona herbata w „przerwie na kawę”

Czy zastanawiałeś się kiedyś dlaczego mieszkańcy krajów azjatyckich wyglądają młodziej i żyją dłużej, niż ich rówieśnicy w Europie lub USA? Badacze z szkoły medycznej w Yale wyciągając wnioski z ponad 100 opracowań naukowych na temat wpływu zielonej herbaty na zdrowie, wskazali na tzw. „azjatycki paradoks”, czyli fakt, że zapadalność na choroby serca i raka w krajach azjatyckich jest znacznie mniejsza, niż w innych społeczeństwach. Naukowcy potwierdzili, że picie zielonej herbaty nie tylko zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, ale również przeciwdziała starzeniu i wspomaga odchudzanie.

Co to jest zielona herbata?
Zielona herbata pochodzi z tej samej rośliny, z której otrzymuje się normalną herbatę. Różnica polega głównie na procesie obróbki liści. Są one suszone lub parowane, ale nigdy nie poddaje się ich procesowi fermentacji, tak jak w przypadku popularnej czarnej herbaty. 



Dlaczego jest tak specjalna?
Poza kofeiną, która nadaje jej właściwości pobudzające, zielona herbata zawiera również liczne substancje z grupy flawonoidów będące silnymi antyoksydantami. Stanowią one nawet ¼ suchej masy liścia i odpowiadają za specyficzny, gorzkawy smak napoju. 

Najlepszy czas na herbatę
Można powiedzieć, że najlepszy czas na spożywanie zielonej herbaty jest w trakcie tzw. „przerwy na kawę” w pracy (pod warunkiem, że nie spożywa się wtedy żadnego posiłku). A to dlatego, że zielona herbata utrudnia absorpcję żelaza, tiaminy i witaminy B z pożywienia. Mocnego wywaru nie zaleca się pić również na pusty żołądek (na przykład z samego rana), ponieważ podrażni układ trawienny.

Delikatny napój
W porównaniu do czarnej herbaty, zielona zawiera dużo więcej zdrowych substancji, jednak jest też od niej bardziej wrażliwa na ich stratę. Pijąc zieloną herbatę należy pamiętać, aby nie była zbyt gorąca ani zbyt wystudzona. Nie należy jej także dłużej przechowywać po zaparzeniu, ponieważ z upływającymi godzinami zanikają cenne składniki, a na liściach mogą rozwijać się bakterie.

Kiedy nie warto pić?
Zielonej herbaty nie należy mieszać z alkoholem – utrudnia to pracę nerek i może powodować zaparcia. Nie należy jej również łączyć z niektórymi lekami przeciwgorączkowymi, ponieważ napój może z nimi wchodzić w interakcje.

Możliwe przedawkowanie
Specjaliści twierdzą, że picie więcej niż sześciu filiżanek dziennie może doprowadzić do nietolerancji kofeiny i przedawkowania składników mineralnych.

INSPIRACJE
Osobom czytającym po angielsku polecam tekst na Wikipedii na temat chińskiej tradycji picia herbaty. Przepis na ciasteczka z zieloną herbatą można natomiast znaleźć na lekko kulinarnym blogu.

Jeśli posiadacie inne ciekawe linki powiązanych z dzisiejszym tematem, w imieniu Ronic zachęcam do podzielenia się nimi w komentarzach. Pozdrawiam - Marta

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...