środa, 27 kwietnia 2011

Chinese pancakes (tradycyjne chińskie placki z rozmaitymi dodatkami)

Chińskie placki z szalotką można zaliczyć do tych potraw, które podobnie jak włoska pizza lub spaghetti smakują praktycznie każdemu. Mogą stanowić przystawkę przed daniem głównym, a także ciekawą przekąskę między posiłkami. Można, ale nie trzeba podawać ich z sosem, ponieważ same smakują naprawdę znakomicie.


Potrawa ma wiele zalet. Składniki są niezmiernie proste – oprócz cebuli szalotki (może być również zwykły gruby szczypiorek) do stworzenia naleśników potrzebna jest jedynie mąka, sól, gorąca woda i olej roślinny. Gotowe ciasto można przechowywać w lodówce, a następnego dnia wystarczy sięgnąć po przygotowaną wcześniej porcję, zawinąć dodatki i całość usmażyć na patelni.

Oczywiście nie byłabym sobą gdybym z przepisem trochę nie poeksperymentowała. Po pierwszym udanym placku postanowiłam dodać do kawałków ciasta inne składniki. W następnych oprócz posiekanej szalotki znalazły się zatem łuskane pestki dyni i słonecznika, cieniutkie plasterki sera, przyprawa czosnkowa i chilli. Aby plasterki sera lepiej wtopiły się w całość zastosowałam małą sztuczkę – włożyłam kulkę z ciastem na chwilę do mikrofali.



















Składniki:
2,5 szklanki zwykłej mąki
Szklanka gorącej wody
(jeśli wyrabiasz ciasto w robicie kuchennym dodaj wrzącej wody, a jeśli robisz to ręcznie, wystarczy ciepła)
Sól 
(najlepiej morska lub koszerna)
Kilka cebulek szalotek lub gruby szczypiorek

Przepis: 
    • Podstawą chińskich naleśników jest ciasto przyrządzone na gorącej wodzie. Do robota kuchennego  wsyp 2,5 szklanki mąki, stopniowo dodawaj wrzącą wodę i zmiksuj ciasto na jednolitą masę. Możesz także ugnieść ciasto ręcznie, stopniowo dodając ciepłej wody. 
    • Gotowe ciasto zawiń w folię i odstaw do lodówki, bądź zwilż oliwą z oliwek i przykryj je mokrą szmatką. Pozwól mu tak odpocząć przez pół godziny.
    • Po przerwie podziel ciasto na cztery części. Posyp blat lub stolnicę odrobiną mąki i każdą z części rozwałkuj na okrągły placek. 
    • Placki posyp wybranymi dodatkami (w oryginalnym przepisie jest to posiekana cebula szalotka), a następnie zroluj jak naleśnika.
    • Przygotowane wałeczki zwiń w kształt ślimaka, zgnieć od góry tak aby dodatki pozostały w środku, a następnie ponownie rozwałkuj ciasto. Ponieważ nie sfotografowałam kolejnych etapów przygotowania placków, polecam materiał ilustracyjny znajdujący się TUTAJ.
    • Gotowe placki wrzuć na rozgrzaną patelnię.
            Wbrew pozorom przygotowanie chińskich placków jest naprawdę proste. Jeśli ciasto przygotujemy w dobrej klasy robocie kuchennym, praca zajmie nam jedynie chwilę. Potem cała sztuka polega na odpowiednim zrolowaniu i rozwałkowaniu ciasta. Jak zwykle w imieniu Ronic polecam wam eksperymentowanie z rozmaitymi dodatkami kulinarnymi w oparciu o podany przepis - smacznego! Marta.

            2 komentarze:

            basiaP pisze...

            podobają mi się takie naleśniki:)

            Ronic Inspirujące Dodatki pisze...

            W smaku nie przypominają naleśników a raczej placki, stąd w ten sposób przetłumaczyłam angielską nazwę. Placuszki są trochę miękkie, trochę chrupkie i dość grube.

            Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...