czwartek, 24 marca 2011

O różnych cebulach

W dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych można  natknąć się na różne rodzaje cebuli. O ile zwykła, złota cebula jest doskonale znana wszystkim, o tyle szalotka lub cebula czosnkowa mogą niektórych wprawiać w zakłopotanie.

dymka
Odmiany cebuli różnią się od siebie wielością, kolorem i intensywnością. Najpopularniejsza ze wszystkich cebula zwyczajna ma złotą skórkę, zielonkawo-białe wnętrze i mocny smak. Czerwone cebule są atrakcyjną, nieco łagodniejszą odmianą. Dzięki błyszczącej różowej skórce i zabarwionym na różowo wnętrzu dobrze prezentują się zarówno na półce z warzywami jak i w sałatkach. W Polsce mało znaną odmianą cebuli są szalotki.  Są to drobne, delikatne cebulki, które dużą popularnością cieszą się we Francji. Częściej niż szalotkę w sklepach można kupić cebulę dymkę, czyli młodą cebulkę, która nie ma jeszcze dobrze ukształtowanej bulwy. Dymkę łatwo rozpoznać po długich zielonych liściach. Podobnie jak czerwone cebule, dymki są łagodne w smaku i stanowią wyśmienity składnik sałatek.

cebula czosnkowa
CEBULA CZOSNKOWA: zazwyczaj średniej wielkości lub duża, ma białą skórkę w kolorze czosnku oraz białe wnętrze. Wyróżnia się intensywnym smakiem, dobrze nadaje się do farszów i pieczenia. 










szalotki
SZALOTKI: małe, jasne, podłużne cebulki, rosnące w grupach. Przypominają w smaku cebulę, ale są od niej słodsze i łagodniejsze. Wyróżnia je lekko czosnkowy aromat, nadają się do marynowania oraz sosów, zup i sałatek.









cebula zwyczajna
CEBULA ZWYCZAJNA: chyba najbardziej znana cebula. Ma jasno złotą lub brązowawą skórkę oraz żółtawe wnętrze. Nadaje się do wielu zastosowań.











cebula czerwona
CEBULA CZERWONA: jest szczególnie charakterystyczna ze względu na różowo-bordową skórkę. Ma łagodny, słodkawy smak. Jest dobrym dodatkiem do sałatek, sosów salsa i pieczeni, można ją również marynować.










Jak uniknąć łez?
Podczas krojenia cebula wydziela olejek powodujący łzawienie oczu. Kucharze wymyślili wiele sposobów aby temu zapobiec. Wśród bardziej pomysłowych metod jest zamrażanie, zakładanie okularów ochronnych lub wstrzymywanie oddechu – rzadko efektywne. Aby uniknąć substancji drażniących nasze gruczoły łzowe, najlepiej jest unikać krojenia rdzenia cebuli, w którym znajduje się ich najwięcej.

Inspiracje...
Ciekawy przepis na konfitury z czerwonej cebuli znalazłam dziś tutaj.

Mam nadzieję, że dzisiejszy wpis dostarczył wam nieco przydatnych informacji. Razem z Ronic zapraszam do śledzenia kolejnych - Marta.

Przy pisaniu tego tekstu korzystałam z: http://www.bbcgoodfood.com

1 komentarz:

Anonimowy pisze...
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...