Mimo, że oliwa z oliwek nie należy do najtańszych produktów, jej spożycie zwiększa się w Polsce z roku na rok. Nic w tym dziwnego, ponieważ jest jednym z lepszych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych jakie można sobie wyobrazić. W dodatku oliwa z oliwek jest jedynym olejem roślinnym, który można spożywać prosto po wyciśnięciu. Jak wybrać tę najbardziej odpowiednią?
Jeśli na etykietce napisane jest:
EXTRA VIRGIN
oznacza to, że…
Oliwa powstała z pierwszego tłoczenia na zimno, bez użycia wspomagających substancji chemicznych i dodatkowych aromatów. Extra Virgin w największym stopniu zachowuje aromat oliwek, może mieć również wyczuwalny posmak jabłka, trawy, orzechów lub pomidora. Oliwa z oliwek otrzymuje etykietkę „extra virgin” tylko wtedy, gdy spełni wszystkie wyśrubowane kryteria.
VIRGIN
oznacza to, że…
Oliwa pochodzi z drugiego tłoczenia i podobnie jak Extra Virgin jest bogatym źródłem polifenoli. W porównaniu do Extra Virgin ma delikatniejszy smak i lekko wyczuwalny aromat. Doskonale nadaje się do przygotowania sosów Pesto i Aiola.
REFINED OLIVE OIL
oznacza to, że…
Została poddana obróbce chemicznej, aby zneutralizować smak i zawartość kwasów tłuszczowych. Oliwa rafinowana uważana jest za oliwę nieco gorszej jakości, bowiem w trakcie obróbki traci nieco wartości odżywczych. Nadal jest jednak zdrowa dla serca i układu krążenia.
PURE
oznacza to, że…
Zazwyczaj jest to mieszanka rafinowanej (uboższej w substancje odżywcze) oliwy z oliwek oraz oliwy Virgin. Proporcje obu składników mogą być różne, jednak zawartość oliwy Virgin na ogół nie przekracza 20%.
LIGHT OLIVE OIL
oznacza to, że…
Oliwa poddana jest procesom przetwórczym i uzyskuje delikatny smak, kolor i zapach. Termin „Light” jest przede wszystkim zabiegiem marketingowym i każda firma może rozumieć go nieco inaczej. Termin "Light" nie oznacza mniejszej zawartości kalorycznej.
Mam nadzieję, że dzisiejszy post nieco przybliżył wam znaczenie opisów stosowanych na etykietkach oliwy z oliwek. Zapraszam was do czytania kolejnych informacji na blogu Ronic - Marta
Mam nadzieję, że dzisiejszy post nieco przybliżył wam znaczenie opisów stosowanych na etykietkach oliwy z oliwek. Zapraszam was do czytania kolejnych informacji na blogu Ronic - Marta
1 komentarz:
dzieki za podsumowanie - my jemy mnóstwo oliwy, lubimy smakowe, ale najczesciej kupujemy po prostu monini.
Prześlij komentarz