Słonecznik, to nie tylko kwiat, który w wakacje upiększa krajobraz polskich ogrodów, ale również roślina dostarczająca nam pysznych i cennych nasion, które możemy jeść przez cały rok. A warto to robić między innymi dlatego, że są szczególnie bogatym źródłem kwasu foliowego. W porównaniu do innej popularnej przekąski – migdałów, słonecznik zawiera jej aż osiem razy więcej, a w porównaniu do orzechów włoskich dwa razy więcej. Słonecznik jest również bogatym źródłem witaminy E oraz żelaza i cynku.
Jak wzbogacić dietę w jego cenne składniki?
Polecam wam przepis na proste masełko słonecznikowe z dodatkiem ziarenek dyni….
Składniki:
· 1-1,5 szklanki ziaren słonecznika
· pestki dyni (łuskane)
· szczypta soli
· łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
Wsyp ziarna słonecznika do robota kuchennego Ronic (nada się do tego również blender), dodaj garść pestek dyni, łyżkę oliwy z oliwek oraz odrobinę soli – wszystko razem zmiksuj na jednolitą masę. Masełko najlepiej smarować na świeżych, pachnących kajzerkach lub kawałkach bagietki, a kanapki posypać niezmielonymi pestkami dyni.
Razem z Ronic zapraszam was do eksperymentowania w kuchni oraz czytania kolejnych wpisów - Marta
Razem z Ronic zapraszam was do eksperymentowania w kuchni oraz czytania kolejnych wpisów - Marta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz