Cieciorka (ciecierzyca) jest popularnym dodatkiem składnikiem potraw wegetariańskich w Indiach, Paikistanie, Bangladeszu i UK. Jeśli macie dosyć żywieniowej rutyny i chcecie urozmaicić swoje dania o coś nowego i zdrowego – cieciorka to doskonały wybór. Jest to roślina strączkowa, smakiem i kształtem przypominająca zielony groszek, jednak twardsza i bardziej od niego odpowiednia do gorących potraw. W krajach arabskich przyrządza się z niej bardzo popularne danie – falafel oraz pastę do smarowania pieczywa (pity) o nazwie humus. W polskiej kuchni można ją dodać do zwykłych zup, gulaszów i sałatek. Ciecierzyca wzbogaci danie w cenne składniki takie jak kwas foliowy, magnez, cynk czy żelazo. Jest również bogatym źródłem błonnika i protein.
Jak przechowywać cieciorkę?
Suszona ciecierzyca może być przechowywana niemal w nieskończoność. Puszkowana zachowuje przydatność do spożycia maksimum przez 5 lat. Po ugotowaniu ciecierzyca może być przechowywana w lodówce przez kilka dni.
Zdrowa przekąska:
Cieciorka może być ciekawą przekąską i zdrową alternatywą dla chipsów popcornu i słonych precelków. Aby nadawała się do podjadania, należy najpierw ją dobrze wymoczyć (co najmniej kilka godzin lub całą noc), przegotować, a potem uprażyć na patelni skropionej niewielką ilością oliwy z oliwek. Oczywiście polecam wam do tego patelnię Ronic, ponieważ równomiernie rozprowadza ciepło, a potrawy nie przywierają do dna. Smacznego! Marta
Inspiracje ...
Tak na przykład wygląda cieciorka z warzywami, kawałkami kurczaka i dużą ilością curry...
Na blogach kulinarnych znajduje się wiele przepisów na dania z cieciorką, najpopularniejsze z nich to chyba falafel i humus - polecam te znajdujące się TUTAJ (Around The Kitchen Table) - zdjęcia i przepisy prezentują się naprawdę dobrze.
Tradycyjnie na końcu wpisu razem z Ronic zachęcam was do eksperymentowania ze zdrowymi składnikami, które najlepiej jest łączyć zgodnie z własnym smakiem i kulinarną fantazją - Marta
Zdrowa przekąska:
Cieciorka może być ciekawą przekąską i zdrową alternatywą dla chipsów popcornu i słonych precelków. Aby nadawała się do podjadania, należy najpierw ją dobrze wymoczyć (co najmniej kilka godzin lub całą noc), przegotować, a potem uprażyć na patelni skropionej niewielką ilością oliwy z oliwek. Oczywiście polecam wam do tego patelnię Ronic, ponieważ równomiernie rozprowadza ciepło, a potrawy nie przywierają do dna. Smacznego! Marta
Inspiracje ...
Tak na przykład wygląda cieciorka z warzywami, kawałkami kurczaka i dużą ilością curry...
Na blogach kulinarnych znajduje się wiele przepisów na dania z cieciorką, najpopularniejsze z nich to chyba falafel i humus - polecam te znajdujące się TUTAJ (Around The Kitchen Table) - zdjęcia i przepisy prezentują się naprawdę dobrze.
Tradycyjnie na końcu wpisu razem z Ronic zachęcam was do eksperymentowania ze zdrowymi składnikami, które najlepiej jest łączyć zgodnie z własnym smakiem i kulinarną fantazją - Marta
3 komentarze:
Marta, ładne zdjęcia :)
Dzięki :)
i nawzajem...
Prześlij komentarz