wtorek, 22 lutego 2011

Pistacje – zielone do schrupania

W 1854 roku mężczyzna nazywający się Charles Mason przywiózł nasiona pistacji do Kalifornii, Teksasu i kilku innych południowych stanów na eksperymentalne plantacje. Drzewo pistacjowe przyjęło się tam tak dobrze, że obecnie uprawy pochodzące z tych rejonów stanowią dużą część globalnej produkcji pistacji. Przez długi czas drobne orzeszki pistacjowe były w Polsce mało popularne. Obecnie można je dostać niemal w każdym sklepie i mają wielu wielbicieli.



















Pistacje należą do grupy orzechów o największych właściwościach odżywczych.Składniki wpływające na obniżenie cholesterolu sprawiają, że są wspaniałym składnikiem diety osób dbających o linię. Kilka garści pistacji może stanowić smaczną, zdrową przekąskę, zaspokoić głód oraz dostarczyć organizmowi ważne witaminy i minerały.

Naukowcy z Uniwersytetu w Pensylwanii zbadali w jaki sposób pistacje obniżają poziom cholesterolu u osób cierpiących na choroby układu sercowo naczyniowego, przebywających na diecie o umiarkowanej zawartości tłuszczu. Badania wykazały, że dieta bogata w pistacje pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę niedokrwienną serca.

Pistacje są po za tym doskonałym źródłem antyoksydantów, beta-carotenu oraz jednej z form witaminy E nazywanej gamma-tokoferol. Duże spożycie tej substancji zmniejsza ryzyko zachorowalności na raka płuc. Po za tym luteina – substancja dzięki której pistacje mają wyjątkowy, zielony kolor zapobiega najczęstszej przyczynie utraty wzroku, czyli zwyrodnieniu plamki żółtej.

Razem z Ronic zapraszam was do śledzenia kolejnych wpisów - Marta

2 komentarze:

mopswkuchni pisze...

Właśnie odkryłam tego bloga. Wpisy są świetne. Można się dowiedzieć czegoś więcej o właściwościach poszczególnych roślin, owoców i produktów :)
http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
Pozdrawiam

Ronic Inspirujące Dodatki pisze...

Dziękuję i zachęcam do czytania :) - Marta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...