Karnawał w tym roku trwa wyjątkowo długo, bo aż do dnia kobiet. Zatem na karnawałowych imprezach możemy bezkarnie objadać się słodkościami jeszcze przez prawie trzy tygodnie. A jeśli ktoś ma wyrzuty sumienia z powodu zbyt dużej ilości kalorii, być może uspokoją go odkrycia badaczy z Hershey Center for Health&Nutrition w USA dotyczące czekolady...
Specjaliści zza oceanu udowodnili, że ponad 85% zdrowych flawonoidów występujących w kakao zostaje zachowanych w wytworach z czekolady takich jak polewa czekoladowa, napój czekoladowy, albo czekoladowe ciasteczka, a w ciastach czekoladowych zachowanie zdrowych antyoksydantów można zwiększyć poprzez użycie proszku do pieczenia i sody.
Badacze tłumaczą, że czekolada sama w sobie jest bardzo bogatym i złożonym składnikiem odżywczym. Jej wartość wynika z wartości każdego z jej popularnych składników: kakao, masła kakaowego i mleka (używanego do wytworu mlecznej czekolady).
Według niedawno przeprowadzonych porównań ilość antyoksydantów w gramie kakao jest większa niż w tej samej ilości proszków zawierających wyciągi z jagody acai, żurawiny i granatu. Czyżby czekolada była zdrowsza od owoców? Dr Debra Miller z Health&Nutrition uważa, że biorąc pod uwagę wartości odżywcze nasion kakaowca, powinny być one uznane za „super owoc”.
Na zakończenie dziękuję za wasze wartościowe opinie i razem z Ronic zapraszam do śledzenia następnych wpisów, a w nich znajdziecie z pewnością - nieco informacji o moich ulubionych orzechach, ciekawe cytaty, wartościowe kulinarne inspiracje. Marta
Na zakończenie dziękuję za wasze wartościowe opinie i razem z Ronic zapraszam do śledzenia następnych wpisów, a w nich znajdziecie z pewnością - nieco informacji o moich ulubionych orzechach, ciekawe cytaty, wartościowe kulinarne inspiracje. Marta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz