poniedziałek, 14 lutego 2011

Imbir, Vanilia, Kardamon – czyli przyprawy afrodyzjaki

Od stuleci ludzie doszukiwali się w roślinach cudownych właściwości, takich jak pozytywny wpływ na relacje międzyludzkie, czy wzbudzanie pożądania. Przyprawy – afrodyzjaki, bo o nich będzie dzisiejszy post, przydają się w celu przełamania pierwszych lodów lub podgrzania atmosfery w ustabilizowanym związku. Ich niemal magiczna moc nie zawsze poparta jest dowodami naukowymi, natomiast potwierdzają ją opowieści przekazywane z pokolenia na pokolenie. Obecnie tradycyjne zioła i rośliny lecznicze wchodzą w skład powszechnie stosowanych leków, zatem być może warto zaufać ludowej intuicji?



















Imbir
Imbir jest jedną z najwcześniej znanych przypraw w Europie Zachodniej oraz od wieków stanowi ważny składnik chińskiej medycyny. Jeśli chodzi o właściwości afrodyzjaku, to od dawien dawna na południowym Pacyfiku i Wyspach Melanezji mówi się o nim, że „pomaga zdobyć przychylność kobiet”. Nie bez związku z tematem o przyprawie wspomina także Kamasutra. 

A czy działa naprawdę? Warto sprawdzić, zwłaszcza, że imbir posiada wiele kulinarnych zastosowań i doskonale nadaje się do eksperymentowania w kuchni. Mieszając olej sezamowy, sos sojowy, czosnek oraz świeżo pokrojony imbir, w łatwy sposób przygotujesz marynatę do kurczaka, ryby, mięs, a nawet warzyw. Zanurzając zaś plastry świeżego imbiru w syropie z cukru, uzyskasz pyszny dodatek do mrożonej herbaty. 


















Wanilia
Wanilia uważana była za afrodyzjak już za czasów Azteków. W połowie XVIII wieku tę opinię wzmocniło ujawnienie niemieckich badań, które wykazywały, że preparat przygotowany na bazie ekstraktu z wanilii leczy impotencję. Dziś poleca się w tym celu stosowanie bardziej złożonych farmaceutyków, ale spróbować, jak wiadomo, nie szkodzi.

Prawdziwa wanilia nie jest niestety tania, obok szafranu i kardamonu należy do najdroższych przypraw. Wanilia pochodzi z Mexyku i tam najczęściej jest uprawiana w celach komercyjnych. Kupując laseczki wanilii w sklepie ze zdrową żywnością lub z przyprawami, należy zwrócić uwagę na to aby były elastyczne i oleiste.
Wanilia doskonale podkreśla smak wszystkich słodkich potraw, między innymi budyniów, ciast, kremów oraz oczywiście lodów. Jej aromat można wyczuć również w wysokiej jakości wyrobach cukierniczych zaczynając od czekoladek, a kończąc na popularnych likierach.

Kardamon
Kardamon jest jedną z najstarszych przypraw świata. Rośnie między innymi w południowych Indiach, na Sri Lance, w Gwatemali i w Tanzanii. Właściwości afrodyzjaku przypisali mu Arabowie, a sama przyprawa pojawia się często w „Księdze tysiąca i jednej nocy”. Jako ciekawostkę dodam, że starożytni Egipcjanie żuli nasiona kardamonu w celu oczyszczenia zębów, natomiast Grecy i Rzymianie używali go do perfumowania się. 

Kardamon uważany jest za przyprawę podkreślającą uroczyste okazje - z tego też powodu świetnie nadaje się na walentynkowy wieczór. W najprostszy sposób można wykorzystać go do przyrządzenia wykwintnej kawy po turecku.

Razem z Ronic zachęcam was do gotowania z użyciem przypraw - afrodyzjaków i oczywiście do śledzenia następnych wpisów - Marta

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...