Dzisiaj trochę o tłuszczach, które możecie wykorzystać do ciast, sałatek alb pysznych dressingów. O maśle, oliwie z oliwek, oleju rzepakowym wiemy sporo, ponieważ od dawna są bardzo popularne w Polskiej kuchni. Olej z orzechów jest u nas stosunkowo mało znany, a warto dowiedzieć się o nim trochę więcej. Posiada on wiele cennych właściwości i od dawna jest częstym dodatkiem do dań kuchni francuskiej, chińskiej i włoskiej.
Olej z orzechów laskowych jest polecany przede wszystkim dla osób przyrządzających warzywa na parze. Ten rodzaj oleju nadaje się również świetnie do okraszenia letnich sałatek, ale można przygotowywać w nim również potrawy na ciepło. Warto pamiętać, że po otwarciu jest świeży przez kolejne 6-8 miesięcy.
Olej z orzechów włoskich doskonale zachowuje aromat przypominający smak prawdziwych orzechów. Tego rodzaju oleju nie można podgrzewać, ale za to idealnie zastąpi on masło w domowych wypiekach. Olej z orzechów włoskich obfituje w kwas linolenowy (omega-3) i linolowy (omega-6). Z tego powodu jest wskazany dla osób cierpiących na nadciśnienie i choroby serca. Rekordowo wysoka zawartość witaminy E chroni nas przed wolnymi rodnikami dzięki temu opóźnia procesy starzenia się.
Razem z Ronic zapraszam was do eksperymentowania w kuchni i próbowania nowych smaków - Marta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz