wtorek, 4 stycznia 2011

Olej z orzechów - zdrowy i aromatyczny

Dzisiaj trochę o tłuszczach, które możecie wykorzystać do ciast, sałatek alb pysznych dressingów. O maśle, oliwie z oliwek, oleju rzepakowym wiemy sporo, ponieważ od dawna są bardzo popularne w Polskiej kuchni. Olej z orzechów jest u nas stosunkowo mało znany, a warto dowiedzieć się o nim trochę więcej. Posiada on wiele cennych właściwości i od dawna jest częstym dodatkiem do dań kuchni francuskiej, chińskiej i włoskiej.

Olej z orzechów laskowych jest polecany przede wszystkim dla osób przyrządzających warzywa na parze. Ten rodzaj oleju nadaje się również świetnie do okraszenia letnich sałatek, ale można przygotowywać w nim również potrawy na ciepło. Warto pamiętać, że po otwarciu jest świeży przez kolejne 6-8 miesięcy.



















Olej z orzechów włoskich doskonale zachowuje aromat przypominający smak prawdziwych orzechów. Tego rodzaju oleju nie można podgrzewać, ale za to idealnie zastąpi on masło w domowych wypiekach. Olej z orzechów włoskich obfituje w kwas linolenowy (omega-3) i linolowy (omega-6). Z tego powodu jest wskazany dla osób cierpiących na nadciśnienie i choroby serca. Rekordowo wysoka zawartość witaminy E chroni nas przed wolnymi rodnikami dzięki temu opóźnia procesy starzenia się.

Olej z orzeszków ziemnych bardzo szybko stał się jednym z najpopularniejszych olejów orzechowych używanych w kuchni. W przeciwieństwie do oleju z orzechów włoskich można go podgrzewać do wysokich temperatur  i jest dobry do smażenia na patelni. Oleju wystarczy użyć jedynie odrobinę dla nadania aromatu, ponieważ na dobrej jakości naczyniach można smażyć prawie bez tłuszczu.

Olej z migdałów jest kolejnym smacznym olejem orzechowym, który może stać się wspaniałym dodatkiem w kuchni jest olej z migdałów. Podobnie jak inne tłuszcze tego typu zawiera wiele antyoksydantów i witaminy E. Kucharze często wykorzystują ten rodzaj oleju, aby dodać daniom niepowtarzalny aromat i jako substytut oliwy z oliwek.

Razem z Ronic zapraszam was do eksperymentowania w kuchni i próbowania nowych smaków - Marta

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...