Składnik, który łączy się niemal z każdą przyprawą i każdym smakiem, a w dodatku zawiera wiele witamin i mikroelementów - niemożliwe? Nie, to tofu.
Bywa miękkie i twarde, a także jedwabiste, podobne w konsystencji do gęstej śmietany. Może stanowić podstawę lub dodatek do potraw tak różnorodnych jak pizza, jajecznica, gulasz czy słodki deser. Nazywa się go serkiem lub twarożkiem, lecz tofu to nie ser, a produkt wytwarzany z soi oraz substancji o właściwości żelatyny pochodzącej z wodorostów.
Bywa miękkie i twarde, a także jedwabiste, podobne w konsystencji do gęstej śmietany. Może stanowić podstawę lub dodatek do potraw tak różnorodnych jak pizza, jajecznica, gulasz czy słodki deser. Nazywa się go serkiem lub twarożkiem, lecz tofu to nie ser, a produkt wytwarzany z soi oraz substancji o właściwości żelatyny pochodzącej z wodorostów.
Tofu jest bardzo popularne w kuchni orientalnej, według historycznych śladów pierwszy raz zostało wykorzystane w kuchni Chińskiej ponad 2000 lat temu. Szybko upowszechniło się w Japonii, dokąd sprowadzili je buddyjscy mnisi, dla których tofu było podstawą wegetariańskiej diety. Walory smakowe i zdrowotne tofu spowodowały, że szybko zyskało popularność także w szlacheckich elitach wojowników i w kuchni samurajów.
Tofu jest bogate w lecytynę, magnez, wapń, potas, witaminę A i witaminy z grupy B. Pierwiastki zawarte w tofu wydatnie wspomagają pracę układu nerwowego, wątroby, nerek i obniżają poziom cukru w organizmie.
Tofu posiada łagodny i neutralny smak, który sceptycy określają jako nijaki. W połączeniu z wyrazistymi przyprawami okazuje się to jednak doskonałą cechą. Po usmażeniu w dobrej jakości naczyniach kuchennych, tofu staje się apetycznie złociste. Jeśli obtoczymy je w przyprawach lub bułce tartej i jajku, a potem podamy z ulubionym sosem, będzie stanowiło znakomitą przekąskę.
Razem z Ronic zapraszam do śledzenia kolejnych informacji na temat zdrowej kuchni – Marta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz