środa, 5 stycznia 2011

Oregano i jego idealne połączenia

Każdy kto kiedykolwiek próbował prawdziwego sosu do pizzy, pamięta jego wyjątkowy aromat. Oregano przypomina w smaku majeranek, ale jest od niego ostrzejszy i nie tak słodki. 


















Tak naprawdę jako oregano klasyfikowanych jest wiele roślin, a ich właściwości zależą w znacznej mierze od tego w jakim klimacie są uprawiane. Uprawy mocniej nasłonecznione mają zawsze wyrazistszy, ostrzejszy aromat. Oregano, które kupujemy w sklepach pochodzi zazwyczaj z Grecji, która jest największym jego dostawcą tej przyprawy na świecie. W niektórych porach roku sprzedawcy sprowadzają jednak również mocniejsze oregano z Mexyku.

Jak eksperymentować z oregano?
  • Oregano stanowi wyśmienity dodatek do potraw w połączeniu z czosnkiem, cytryną albo gdy jest skropione octem.
  • Zanim dodasz świeże oregano do ulubionego sosu chilli lub taco możesz je lekko podsmażyć na patelni.
  • Posyp oregano na drobne kostki fety a następnie skrop je oliwą z oliwek.
Jak rozpoznać świeże oregano?
Sprawdź czy gałązki mają jasny kolor i czy nie ma na nich plam.

Jak przechowywać oregano?
Suszone oregano utrzymuje świeżość do 6 miesięcy, pod warunkiem, że jest przechowywane w ciemnym i suchym miejscu. Nigdy nie stawiaj oregano w nasłonecznionym miejscu i w przezroczystym naczyniu.

Razem z Ronic zapraszam do czytania kolejnych wpisów i eksperymentowania w kuchni! Marta

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...