Składniki: 6 dużych cebuli, 2 łyżki oliwy, 1/2 butelki piwa miodowego, 1/3 butelki piwa typu pilzner, 5-6 szklanek dobrego bulionu, świeżo starta gałka muszkatałowa sól, pieprz, majeranek do smaku.
Grzanki: bagietka, 2 łyżki masła, utarty ementaler do posypania kawałków bagietki, świeża bazylia lub tymianek.
Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć aż się zarumieni w garnku lub w brytfannie z grubym dnem (polecamy brytfannę lub głębokie naczynia Ronic), wlać piwo (miodowiec nadaje intensywny aromat, dlatego należy go nieco osłabić zwykłym pilznerem), wlać bulion i pozostawić na niewielkim ogniu na 45 minut. Zupę przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i pozostawić jeszcze na następne 8-10 minut, a na koniec gotowania dosypać majeranek.
Na patelni stopić masło, ułożyć kawałki pokrojonej bagietki i zarumienić z dwóch stron, następnie posypać je utartym serem i posiekaną bazylią lub tymiankiem, zdjąć gdy ser lekko się rozpuści. Grzanki z bagietki podajemy w zupie bądź na osobnym talerzyku.
RADA: Gałka muszkatołowa nadaje przyjemny, ale intensywny aromat, więc nie należy z nią przesadzić. Zupa nabiera jeszcze lepszego smaku następnego dnia.
3 komentarze:
nigdy nie probowalam cebulowej tak przyprowianej :) moze byc mila odmiana :0
Warto :). Gałkę muszkatołową czasem stosuje się do cebulowej z rumem lub brandy, majeranek to natomiast popularna francuska przyprawa choć z niewiadomych powodów nie jest stosowany w klasycznej wersji cebulowej - a smakuje z nią znakomicie.
Bardzo mi się podoba pomysł na taką zupę. Nie wpadłabym na to by dodać piwo miodowe :)
Prześlij komentarz