Jest środek sezonu na śliwki, szkoda byłoby ich nie wykorzystać na przygotowanie smacznego ciasta lub konfitur... Przyznam, dzisiejszy przepis nie należy do najprostszych, wymaga sporo czasu i trochę umiejętności - efekt wynagradza jednak wysiłki kucharza...
Składniki
- 110 g sera
- 1 kostka masła
- 8/10 jajek
- 1 cukier waniliowy
- ½ cytryny wyciśniętej
- ½ szklanki cukru
-1 budyń 80 g waniliowy
- śliwki do wyłożenia dużej foremki ciasta
Przygotowanie
Masa serowa: ser zmielić z masłem, oddzielić żółtka od białek, żółtka ubić z cukrem na kogel-mogel, do ubitych żółtek cały czas mieszając stopniowo dodawać skręcony ser z masłem, powoli dodawać mleko, wsypać budyń, wcisnąć cytrynę, dodać ubitą pianę z białek i delikatnie zamieszać łyżką, by masa nie opadła.
Ciasto: 3 nieduże szklanki mąki, cukier waniliowy, 3 duże łyżki cukru, 5 żółtek, jajko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, kostka masła, zagnieść na jednolitą masę w robocie kuchennym i wstawić do lodówki na godzinę.
Po godzinie wyjąć z lodówki, na tarce jarzynowej utrzeć ciasto i równomiernie wysypać w formie porcelanowej lub blaszanej (formę blaszaną wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować ją tłuszczem i obsypać bułką tartą). Ciastem oblepić także ścianki boczne formy. Zostawić odrobinę ciasta do posypania wierzchu sernika.
Śliwki: drylujemy, obtaczamy w cukrze i układamy jasnym wnętrzem do góry, tak by sok z owoców nie ściekał na spód ciasta. Śliwki zalewamy masą serową.
Całość: ciasto z masą serową podpiekamy w piekarniku by było lekko rumiane – wtedy wyjmujemy formę i resztą odłożonego ciasta posypujemy wierzch. Pieczemy wszystko w temperaturze 180 (grzanie od spodu i od góry) przez około 50 min.
Razem z Ronic zapraszam was do śledzenia kolejnych wpisów - Marta.
3 komentarze:
ale ładny!
Dziękuję - zapewniam, że również smaczny.
Ładnie się prezentuje;)lubię serniki;)
Prześlij komentarz