piątek, 26 sierpnia 2011

Część II wpisu o winegret

Zgodnie z obietnicą, w dzisiejszym poście zamieszczam dwa sprawdzone przepisy na winegret.

WINEGRET W STYLU WŁOSKIM


Oliwa extra virgin nadaje potrawom złożony aromat, w którym czasem można doszukać się zapachu ziół, orzechów, suszonych pomidorów. Z tego powodu trudno oprzeć się pokusie i nie zastosować jej do sałatki. Niestety w lekkim winegret oliwa z oliwek jest elementem dość ciężkim, dlatego dla dobra sałatki warto połączyć ją z lżejszym olejem słonecznikowym lub rzepakowym.

Składniki:
·         ¾ kubka oliwy extra virgin i oleju słonecznikowego (lub rzepakowego) zmieszanych w proporcjach 1:1
·         ¼ kubka białego octu winnego
·         3 ząbki rozgniecionego czosnku
·         ½ łyżeczki wysuszonego oregano
·         1 łyżeczka drobno poszatkowanej pietruszki
·         sól i świeżo zmielony pieprz czarny lub kolorowy, do smaku

Przygotowanie:
1.       Umieścić składniki w robocie kuchennym i wymieszać.
2.       Odstawić emulsję na 25 minut, aby aromaty dobrze połączyły się ze sobą i ponownie wymieszać.
3.   Część winegret nalać na dno miski, a częścią skropić górę sałatki. Następnie wymieszać całość dwoma łyżkami, lekko podrzucając sałatkę do góry.


WINEGRET Z MIODEM I MUSZTARDĄ DIJON

W celu dosłodzenia sosu winegret teoretycznie mógłby posłużyć sam cukier. O wiele lepiej jest jednak użyć miodu, który nadaje szlachetniejszy smak. Sos winegret z miodem i musztardą Dijon można wykorzystać nie tylko do sałatki, ale także po podgrzaniu podawać go z grillowanym kurczakiem.




Składniki:

·         ¾ kubka oliwy z oliwek extra virgin zmieszanej w proporcjach 1:1 z olejem słonecznikowym
·         ¼ kubka białego octu balsamicznego
·         1 łyżeczka miodu (nie zastępować cukrem)
·         1 łyżeczka musztardy Dijon
·         sól i pieprz kolorowy lub czarny mielony, do smaku

Przygotowanie:
1.       W kubku zmieszać energicznie ocet i musztardę.
2.       Miksturę wlać do robota kuchennego, dodać do niej oliwę, miód i przyprawy.
3.       Wymieszać przez około 10 sekund, tak by składniki dokładnie się połączyły.
4.       Przelać całość do miski i zostawić na 25 minut, by aromaty dokładnie się połączyły. Przed podaniem emulsję ponownie dokładnie wymieszać.

Dziękuję Kindze, Basi i Tu-tusi za miłe opinie dotyczące poprzedniego posta. Jeśli macie własne pomysły na perfekcyjny (bądź po prostu ulubiony) winegret, razem z Ronic zachęcam do podzielenia się nimi w komentarzach – Marta.

2 komentarze:

tu-tusia pisze...

Mój ulubiony wingeret to po prostu ocet balsamiczny i oliwa z oliwek (oczywiście extra virgin) w proporcjach 1:3 (lub 1:2,5 jak chcę intensywniejszy smak) doprawione solą i świeżo mielonym pieprzem. twoje przepisy też są przyjemne choć wydaję mi się, że za dużo bazy sosu, a za mało dodatków. Ja do miodowego dodaję pół łyżeczki miodu na łyżkę octu.

Ronic Inspirujące Dodatki pisze...

Oczywiście każdy ma inny smak, jeden woli sosy mniej, drugi bardziej przyprawione. Ja nigdy nie dodaję samej extra virgin, wszystko jest zatem kwestią upodobania.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...