Kasza gryczana to jedna z najzdrowszych kasz. Jej białko pod względem wartości odżywczych jest cenniejsze, niż białko zbóż i przypomina białka roślin strączkowych. W przeciwieństwie do innych kasz - ta nie zakwasza organizmu, dlatego można spożywać ją dużych ilościach. Kasza gryczana jest po za tym bogatym źródłem kwasu foliowego oraz zawiera znaczne ilości pierwiastków takich jak cynk, magnez, mangan, potas i fosfor. Stwierdzono, że obfituje również w zdrowe flawonoidy, a zwłaszcza w rutynę, która przedłuża działanie witaminy C i uszczelnia naczynia krwionośne.
PRZEPIS:
Uwagi: całą potrawę możemy przygotować na jednej, dużej patelni z przykryciem.
Uwagi: całą potrawę możemy przygotować na jednej, dużej patelni z przykryciem.
Składniki:
· 1 szklanka kaszy gryczanej
· 2 szklanki rosołu lub wody
· sól, pieprz
· 2 cebule
· 1 nieduży por
· 2 jajka
· ½ szklanki groszku zielonego
Przygotowanie:
Na lekko rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju roślinnego wsypujemy kaszę gryczaną i chwilę ją przypiekamy. Dodajemy dwie szklanki gorącego rosołu lub wody, lekko solimy, a następnie zmniejszamy ogień i pozostawiamy kaszę na 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy kaszę z patelni i pozostawiamy ją kilka minut na talerzu.
Na patelnię wsypujemy teraz cebulkę skrojoną w kosteczkę i podsmażamy ją na niewielkiej ilości oleju. Po około 4 minutach dodajemy poszatkowany por i smażymy całość przez następne 6/7 minut. Gdy por i cebulka będą miękkie dosypujemy do nich ugotowaną kaszę gryczaną. W celu uzyskania bardziej zwartej konsystencji możemy wbić dwa roztrzepane jajka. Na koniec gotowania dodajemy groszek zielony (świeży lub konserwowy) i jeszcze przez chwilę mieszamy i podgrzewamy całość.
Po raz kolejny zaproponowałam przepis, w którego skład wchodzi skromne, niedoceniane warzywo jakim jest por. Mam nadzieję, że mimo prostych składników spodoba wam się dzisiejszy pomysł i z chęcią wykorzystacie go w celu przygotowania szybkiego, zdrowego obiadu (oczywiście w najlepszej jakości naczyniach) – Marta.
Na lekko rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju roślinnego wsypujemy kaszę gryczaną i chwilę ją przypiekamy. Dodajemy dwie szklanki gorącego rosołu lub wody, lekko solimy, a następnie zmniejszamy ogień i pozostawiamy kaszę na 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy kaszę z patelni i pozostawiamy ją kilka minut na talerzu.
Na patelnię wsypujemy teraz cebulkę skrojoną w kosteczkę i podsmażamy ją na niewielkiej ilości oleju. Po około 4 minutach dodajemy poszatkowany por i smażymy całość przez następne 6/7 minut. Gdy por i cebulka będą miękkie dosypujemy do nich ugotowaną kaszę gryczaną. W celu uzyskania bardziej zwartej konsystencji możemy wbić dwa roztrzepane jajka. Na koniec gotowania dodajemy groszek zielony (świeży lub konserwowy) i jeszcze przez chwilę mieszamy i podgrzewamy całość.
Po raz kolejny zaproponowałam przepis, w którego skład wchodzi skromne, niedoceniane warzywo jakim jest por. Mam nadzieję, że mimo prostych składników spodoba wam się dzisiejszy pomysł i z chęcią wykorzystacie go w celu przygotowania szybkiego, zdrowego obiadu (oczywiście w najlepszej jakości naczyniach) – Marta.
2 komentarze:
Gryczana jest królową kasz! Uwielbiam ją :)
hihihi... właśnie wczoraj w pracy dyskutowaliśmy nad wyższością kasz nad ryżem i makaronami! gryczana rządzi :D
Prześlij komentarz